Obama publiceert belastingaangifte, kandidaten nog niet

De Amerikaanse president en zijn vrouw, Barack en Michelle Obama, hebben vorig jaar 436.500 dollar verdiend (zo'n 390 duizend euro). Dat is minder dan de voorgaande jaren waarin Obama president was, zo blijkt uit de belastingaangiften die hij vrijdag naar buiten bracht.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Maandag is de deadline van de belastingaangifte in de Verenigde Staten. Obama is niet de enige die rond deze tijd openheid van zaken over zijn financiën geeft. Ook vicepresident Joe Biden publiceerde zijn aangifte. Het wachten is vooralsnog op de belastingpapieren van de toekomstige Amerikaanse president.

Rond de kandidaten in de race om de nominatie voor het presidentschap bleef het vooralsnog stil. Democraat Hillary Clinton heeft eerdere aangiften openbaar gemaakt en gaf aan dat nu ook weer te doen, evenals Republikein Ted Cruz. Alleen de kandidaten Bernie Sanders en Donald Trump hebben nog nooit openheid van zaken gegeven over hun inkomsten en belastingen. Sanders beloofde in een debat donderdag zijn aangifte vrijdag openbaar te maken.

Mysterieus
Mysterieuzer zijn de financiën van Trump. Amerikanen kunnen niet wachten tot ze op papier zien wat de miljardair nu echt verdient. Trump heeft altijd geweigerd openheid van zaken te geven en als reden noemt hij de belastingdienst. Volgens de zakenman worden zijn bedrijven elk jaar speciaal onder de loep genomen en wil hij geen aangiften publiceren zolang er een onderzoek naar hem loopt. Het campagneteam heeft gezegd dat hij in 2014 362 miljoen dollar binnenhaalde, maar het is totaal onduidelijk of dat winst of salaris is. Ook is niet bekend waarom Trump geheimzinnig doet over zijn financiën.

De Amerikaanse president en de first lady, Barack en Michelle Obama, betaalden vorig jaar bijna 82 duizend dollar (of 73 duizend euro) aan inkomstenbelastingen. Daarnaast doneerden ze 64 duizend dollar (57 duizend euro) aan 34 goede doelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden