Obama profiteert van scepsis jegens reddingsplan

Kiezers nemen de financiële crisis serieus en neigen daardoor naar Obama. Foto EPA/CJ Gunther Beeld
Kiezers nemen de financiële crisis serieus en neigen daardoor naar Obama. Foto EPA/CJ Gunther

WASHINGTON - Het plan van de regering-Bush om een fonds in het leven te roepen dat de 'slechte leningen' van hypotheekverstrekkers overneemt, stuit op aanzienlijke scepsis in het Congres. De financiële crisis stuwt Barack Obama omhoog in de peilingen: hij heeft nu een voorsprong van negen procentpunten.

Het Witte Huis stuurde gisteren zwaargewichten als vicepresident Dick Cheney en stafchef Joshua Bolten naar het Congres om twijfelende volksvertegenwoordigers onder druk te zetten, terwijl minister van Financiën Henri Paulson en Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, hun plan verdedigden in de Senaat. Zij willen zevenhonderd miljard dollar uittrekken om banken te verlossen van hypotheekleningen waarvan onduidelijk is geworden of ze ooit kunnen worden afgelost.

De hoop is dat de overheid deze slechte leningen weer kan overdoen aan de markt als de economie zich heeft hersteld, maar binnen het Congres leeft grote aarzeling over deze grootste staatsingreep in de geschiedenis van de Amerikaanse economie.

Zowel Republikeinen als Democraten verzetten zich tegen de haast die de regering wil maken. Volgens Paulson en Bernanke is snelle actie geboden omdat de hele economie op het spel staat, maar Congresleden manen tot beraad voordat de belastingbetalers worden opgezadeld met de kosten van een reddingsplan voor Wall Street. ''Dat God de wereld in zeven dagen heeft geschapen, wil nog niet zeggen dat wij nu ook een week deze wet erdoor moeten jassen,'' aldus Joe Barton, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, na een twee uur durend gesprek met Cheney.

Zijn Democratische collega Gene Taylor herinnerde aan het ongeduld waarmee de regering indertijd de Irakoorlog begon. ''Toen moesten we ook snel handelen, omdat de Irakezen elk moment hun massavernietigingswapens zouden kunnen gaan inzetten. Ik laat me niet nog een keer tot haast dwingen.''

Het stuit het Congres tegen de borst de overheid te laten opdraaien voor de gevolgen van het onverantwoordelijke gedrag van de banken. Paulson en Bernanke lieten blijken dat sentiment te begrijpen, maar volgens hen is er geen alternatief. ''Ik ben net zo woedend als u over hoe we in deze situatie terecht zijn gekomen,'' aldus Paulson. ''Maar de belastingbetaler is sowieso de dupe. Als we de situatie niet stabiliseren, wordt dat alleen maar erger.''

Dat argument zal naar verwachting veel Congresleden over de streep trekken, waarbij de Democraten zullen eisen dat wordt voldaan aan één voorwaarde: bedrijven die gebruik maken van het overheidsfonds, mogen hun managers geen miljoenenbonussen geven. Het Witte Huis verzet zich vooralsnog tegen die bepaling.

Volgens een peiling van de Washington Post en ABC is de financiële crisis voor vijftig procent van de kiezers het belangrijkste onderwerp geworden. Twee weken geleden was dat nog 37 procent. Het is de Democratische kandidaat Barack Obama die daarvan profiteert. Hij neemt voor eerst sinds de Republikeinse conventie duidelijk de leiding: 52 procent van de kiezers zou nu op hem stemmen, 43 procent op zijn Republikeinse tegenstander John McCain.

De afgelopen weken gingen de kandidaten min of meer gelijk op. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden