Obama presenteert opvolger voor stuntelende minister van volksgezondheid

President Barack Obama en vicepresident Joe Biden presenteerden vandaag in Washington hun beoogde minister van Volksgezondheid Sylvia Matthews Burwell. Zij moet Kathleen Sebelius opvolgen, die haar functie heeft neergelegd. De Senaat moet zich nog buigen over de nieuwe kandidate.

President Barack Obama met rechts Sylvia Mathews Burwell en links Kathleen Sebelius. Beeld reuters
President Barack Obama met rechts Sylvia Mathews Burwell en links Kathleen Sebelius.Beeld reuters

Het aftreden van de 65-jarige Sebelius markeert het einde van een roerige ambtstermijn, waarin met veel moeite het ziektekostenverzekeringsplan 'Obamacare' werd gelanceerd. Meer dan 7 miljoen Amerikanen hebben een zorgverzekering afgesloten. Door alle commotie rondom de Obamacare-wet kreeg Sebelius veel kritiek te verduren. Ook haar opvolgster zal het niet makkelijk krijgen, voorspellen Republikeinse kopstukken.

'Ik dank minister Sebelius voor haar diensten. Ze had een onmogelijke taak: niemand kan Obamacare laten werken', zegt Eric Cantor, een van de leiders van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Partijvoorzitter Reince Priebus voorspelt moeilijkheden voor Burwell met het stelsel van ziektekostenverzekeringen. 'Iedereen kan zien dat er meer problemen aankomen. De nieuwe minister van Volksgezondheid erft een zooitje.'

Vastberaden hand aan het roer
Obama heeft alle vertrouwen in Burwell, ook gezien haar optreden tijdens de gedwongen sluiting gedurende 16 dagen van de federale overheid afgelopen najaar. Het geld was op en in het Congres ruzieden Democraten en Republikeinen over een nieuwe begroting en het ophogen van het schuldenplafond voor de federale overheid. 'Sylvia was als een rots, een vastberaden hand aan het roer die hielp het land door een roerige periode te sturen.' De aankomend minister was in het Witte Huis belast met begrotingszaken.

Ze had geen enkele moeite om door de Senaat op die post benoemd te worden: 96 stemmen voor, 0 tegen. Wanneer haar voordracht als minister in de Senaat wordt behandeld, is nog niet bekend, maar zo makkelijk als vorige keer zal het niet worden. Een kwart van alle door de federale overheid in 2013 uitgegeven dollars liep via het ministerie waar Burwell leiding aan moet gaan geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden