Obama praat met internetgiganten over NSA-hervormingen

Tegen de achtergrond van de NSA-spionageschandalen heeft de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis de boegbeelden van internetreuzen als Facebook en Google ontvangen om hen in te lichten over de stand van zaken rond de hervormingen van de inlichtingendiensten.

Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld afp
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld afp

Obama gaf de internetbazen een update van de hervormingen die hij in januari had aangekondigd en die ervoor moeten zorgen dat de inlichtingendiensten meer oog hebben voor privacyrechten wanneer ze online informatie vergaren. 'De president bevestigde het belang dat de regering hecht aan maatregelen die de mensen meer vertrouwen geven dat hun rechten beschermd worden, met behoud van belangrijke instrumenten die onze veiligheid verzekeren', meldt het Witte Huis.

Mark Zuckerberg van Facebook, Eric Schmidt van Google, Reed Hastings van Netflix, Drew Houston van Dropbox, Alex Karp van Palantir Technologies en Aaron Levie van Box waren bij het overleg aanwezig. Zuckerberg protesteerde vorige week nog bij Obama nadat berichten waren opgedoken dat de NSA een uiterst geraffineerd namaak-Facebook had gebouwd, waarmee miljoenen pc's besmet konden worden met spionage-software.

Relaties met Silicon Valley onder druk
Hoewel sommige internetbedrijven zelf niet meteen een vlekkeloze reputatie op het vlak van privacybescherming hebben, zetten de NSA-onthullingen de relaties tussen Washington en Silicon Valley onder druk. Bedrijven als Google, Facebook en Yahoo ontkennen dat ze hun servers hebben geopend voor de NSA en nemen tal van initiatieven om het vertrouwen van hun gebruikers terug te winnen.

Obama beloofde in januari een hervorming van de NSA-programma's, maar de voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door het agentschap en het Congres.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (rechts) komt aan bij Het Witte Huis voor overleg met de president. Beeld getty
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (rechts) komt aan bij Het Witte Huis voor overleg met de president.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden