Obama op journalistendiner: Clinton blijft me maar dronken sms'jes sturen

Het jaarlijkse diner voor Witte Huis-journalisten zorgt traditioneel voor al dan niet geslaagde politieke grapjes. Barack Obama pakte dit jaar onder meer zijn partijgenote Hillary Clinton aan.

'Er is veel veranderd in de vier jaar dat ik president ben. Toen was ik verwikkeld in een harde verkiezingsstrijd met Hillary Clinton. Vier jaar later houdt ze maar niet op mij te bestoken met dronken sms'jes vanuit Cartagena', grapte Obama.

Vier jaar geleden streden Obama en Clinton verbeten om de uiteindelijke presidentskandidaat van de Democraten te worden voor de verkiezingen. Eerder deze maand werd de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, in het Colombiaanse Cartagena door camera's gespot op de dansvloer van een nachtclub en met een biertje in de hand. Clinton werd ook een internetsensatie door een foto van haar in een militair vliegtuig op weg naar Libië. Clinton werd al sms'end gefotografeerd, wat aanleiding gaf tot een populaire ludieke website.

Snob
Over de conservatieven zei Obama: 'We staan hier vanavond in de hitte van een verkiezingsstrijd. Ik heb besloten niet mijn grote tegenstander, Newt Gingrich, onderuit te halen.' Over zijn echte politieke tegenstander Mitt Romney zei Obama: 'We hebben veel met elkaar gemeen, het Amerikaanse volk en wijzelf beschouwen beiden onze vrouwen als onze betere helft, en we hebben allebei aan Harvard gestudeerd. Ik heb maar één bul en hij heeft er twee. De snob.'

Ook haalde Obama uit naar de nieuwswebsite Huffington Post: 'Ik wil de Huffington Post feliciteren met de Pulitzer Prize, er linkt niemand zo goed naar harde journalistiek zoals jullie doen.'

Pitbull
Obama reageerde op kritiek van bloggers dat hij als kind in Indonesië hond had gegeten. 'Wat is het verschil tussen een hockeymom en een pitbull? Een pitbull smaakt heerlijk. Hmm. Met een beetje ketjap.' Hij refereerde hiermee naar de oude grap van Sarah Palin: 'Wat is het verschil tussen een What's the difference between a hockeymoeder en een pitbull? Lippenstift'

Obama eindigde met een serieuze noot, hij bedankte de journalisten voor het beschermen van de vrijheid en de democratie. Hij had nog meer materiaal voorbereid, maar, zo eindige de president, 'ik moet de geheime dienst naar huis brengen, die hebben huisarrest.' De geheime dienst kwam onlangs in opspraak door een seksschandaal.

Het diner voor journalisten is een jaarlijks terugkerende traditie in de Amerikaanse politiek. Het is daarbij gebruikelijk dat de president grappen maakt over zijn politieke tegenstanders, over zichzelf en over de media.

Clinton zet de bloemetjes buiten. Beeld afp
Clinton zet de bloemetjes buiten.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden