'Obama: NSA moet stoppen met aftappen telefoons'

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA moet wellicht stoppen met het verzamelen en opslaan van telefoongesprekken. President Obama zal deze week aan het Amerikaans Congres voorstellen om het afluisterprogramma te herzien.

null Beeld ap
Beeld ap

Dat schrijft de krant The New York Times vandaag. Het nieuwe wetsvoorstel moet een einde maken aan de praktijk waarbij telefoongegevens van miljoenen Amerikanen wordt verzameld en jarenlang wordt opgeslagen. Dit voorstel heeft geen betrekking op de afluisterpraktijken buiten de Verenigde Staten, maar alleen op het afluisteren van Amerikaanse burgers.

Obama beloofde in januari een hervorming van de NSA-programma's, maar de voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door het agentschap en het Congres. Dit voorstel is een uitgewerkte versie daarvan en gaat iets verder dan het aanvankelijke voorstel uit januari.

Het Witte Huis stelt voor dat niet de NSA maar de telecombedrijven de gegevens opslaan en dat anderhalf jaar lang doen. De telecombedrijven hebben zich tegen het plan gekeerd omdat het de verantwoordelijkheid voor het verzamelen en bewaren van gegevens bij hen legt. Ze zijn ook niet blij met de kosten die dat met zich meebrengt.

Details van het afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid kwamen vorig jaar naar buiten door klokkenluider Edward Snowden. Privacy-activisten waren vooral ontstemd over het verzamelen van telefoongegevens door de NSA. Telefoonnummers, duur van gesprekken - de NSA slaat het allemaal op in het kader van terrorismebestrijding.

null Beeld ap
Beeld ap

Meer oog voor privacy
Obama sprak onlangs nog in het Witte Huis met de boegbeelden van internetreuzen als Facebook en Google. Hij gaf de internetbazen een update van de hervormingen die hij in januari had aangekondigd en die ervoor moeten zorgen dat de inlichtingendiensten meer oog hebben voor privacyrechten wanneer ze online informatie vergaren. Mark Zuckerberg van Facebook, Eric Schmidt van Google, Reed Hastings van Netflix, Drew Houston van Dropbox, Alex Karp van Palantir Technologies en Aaron Levie van Box waren bij het overleg aanwezig.

Hoewel sommige internetbedrijven zelf niet meteen een vlekkeloze reputatie op het vlak van privacybescherming hebben, zetten de NSA-onthullingen de relaties tussen Washington en Silicon Valley onder druk. Bedrijven als Google, Facebook en Yahoo ontkenden dat ze hun servers zouden hebben geopend voor de NSA.

Mark Zuckerberg van Facebook Beeld AP
Mark Zuckerberg van FacebookBeeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden