Obama nog niet akkoord met verhoging schuldenplafond

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag na een anderhalf uur durende vergadering met de Republikeinen nog steeds geen fiat gegeven aan het plan om het schuldenplafond tijdelijk te verhogen. Toch spraken beide partijen na afloop van de onderhandelingen over een 'eerste stap in de richting van een fiscale wapenstilstand'.

Senaatsleider Harry Reid staat na de onderhandelingen de pers te woord. Beeld getty
Senaatsleider Harry Reid staat na de onderhandelingen de pers te woord.Beeld getty

De Republikeinen willen die tijdelijke verhoging van het schuldenplafond van zes weken niet zomaar. In ruil voor hun steun eisen zij bredere onderhandelingen met het Witte Huis over het ongedaan maken van de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid. Maar daarmee gaat Obama niet zonder slag of stoot akkoord.

'Na een discussie over mogelijke wegen voorwaarts, zijn er geen specifieke afspraken gemaakt', zo luidde een verklaring van het Witte Huis.

De onderhandelingen over een oplossing voor de politieke patstelling in de VS gaan donderdag vermoedelijk door tot in de nacht. De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, noemde de gesprekken constructief.

De invloedrijke Republikeinse afgevaardigde Pete Sessions zei tegen persbureau Reuters zelfs hoopvol te zijn dat vrijdag al een akkoord kan worden gesloten over het schuldenplafond en de 'shutdown'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden