Update

Obama: 'Nog geen besluit' over aanval op Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog geen besluit genomen over maatregelen tegen Syrië. Hij heeft wel geconcludeerd dat er bij de aanval vorige week in de buitenwijken van Damascus chemische wapens zijn ingezet en dat het regime van de Syrische president Assad daar achter zit. De VS heeft het bewijsmateriaal onderzocht en Obama zegt niet te geloven dat de oppositie chemische wapens bezit.

Dat vertelde Obama in een interview met de Amerikaanse publieke omroep dat woensdag (lokale tijd) werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

De president waarschuwde het regime van Assad wel om zich op te maken voor een 'krachtig signaal' van de VS. Het doel blijft om met een beperkte actie duidelijk te maken dat het gebruik van gifgaswapens niet wordt geaccepteerd.

'Als we helder en resoluut zeggen 'stop hiermee', kan dat op de lange termijn een positief effect hebben op onze nationale veiligheid', aldus Obama.

Haast
De internationale diplomatie rond Syrië stond woensdag in het teken van die ene vraag: hoeveel haast hebben de Amerikanen en hun bondgenoten met hun voorgenomen strafactie tegen het bewind van president Bashar al-Assad? Wandelen ze keurig de VN-route af, of hebben ze daar het geduld niet voor?

De afgelopen dagen was de indruk gewekt dat de bommenwerpers elk moment konden uitvliegen, ook zonder instemming van de Veiligheidsraad. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, gisteren op bezoek in Den Haag, stelde daarom nadrukkelijk dat geen actie mag worden ondernomen voordat de VN-inspecteurs hun opdracht in Damascus, volgens hem in totaal vier dagen werk, hebben vervuld.

In de loop van de dag leek de stoom enigszins van de ketel te zijn gehaald. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad voerden informeel overleg over een Britse resolutie, waarin toestemming wordt gegeven om met 'alle noodzakelijke middelen' burgers te beschermen tegen chemische wapens. De tekst bevat een verwijzing naar Hoofdstuk VII van het VN-handvest, dat inzet van militaire middelen mogelijk maakt.

De Grote Vijf konden, zoals verwacht, geen overeenstemming bereiken. China en met name Rusland blijven zich fel verzetten tegen gewapende strafmaatregelen tegen het regime-Assad. Hoe dan ook willen zij de uitkomst van het VN-onderzoek in Damascus afwachten.

Diplomatieke verlamming
Het Witte Huis liet woensdag weten dat het desnoods zonder de steun van zijn bondgenoten of de Verenigde Naties in actie zal komen tegen de Syrische regering. Een diplomatieke verlamming mag een vergelding voor het gebruik van chemische wapens niet in de weg staan, zo luidt daarvoor de verklaring.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering zal de nieuwe aanvraag bij de Verenigde Naties voor toestemming tot militair ingrijpen alleen maar leiden tot grotere vertraging, vermoedelijk van VN-lid Rusland dat aanstuurt op een diplomatieke oplossing. Daarop willen de VS niet wachten. 'De situatie is zo ernstig, dat die vraagt om een snelle reactie', aldus woordvoerder Marie Harf.

Uitleg
Uit opiniepeilingen blijkt dat het Amerikaanse volk helemaal niet betrokken wil raken bij het conflict in Syrië. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, riep Obama woensdag op uit te leggen hoe hij denkt over eventuele militaire acties tegen het regime in Syrië.

In een brief aan de president schrijft de Republikein Boehner dat Obama moet verklaren wat de wettelijke basis is voor gebruik van geweld tegen Syrië en wat het 'beoogde effect van mogelijke militaire aanvallen' is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden