Obama: nieuwe fase in strijd tegen ebola

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een nieuwe fase aangekondigd in de strijd tegen de ebola-epidemie in West-Afrika. De nieuwe maatregelen komen er nadat Obama eerder had laten weten het overgrote deel van de troepen die de hulpverleners bijstaan te zullen terugtrekken.

null Beeld reuters
Beeld reuters

'Onze troepen komen dan misschien wel naar huis, maar ons werk zit er nog niet op', verklaarde de president in het Witte Huis aan een groep medische experts en hulpverleners.

Het Amerikaanse leger trekt zo goed als alle militairen uit het ebolagebied terug, met uitzondering van 100 manschappen. Die zullen helpen bij het versterken van de plaatselijke gezondheidsinfrastructuur. Tot voor kort werden nog zo'n 2.800 soldaten ingezet. Daarnaast zullen de VS ook logistieke ondersteuning blijven voorzien voor de hulpverleners ter plaatse.

'Vergis jullie niet, Amerika zet zich nog even hard in, ik ben nog steeds vast van plan om te streven naar nul' nieuwe gevallen, aldus Obama.

Epidemie
De epidemie heeft inmiddels aan bijna 9.000 mensen het leven gekost, en er werden meer dan 22.400 gevallen van ebola gemeld, zo liet de Wereldgezondheidsorganisatie deze maand nog weten. Recent is wel vastgesteld dat het aantal nieuwe infecties fors daalt, wat er mogelijk op wijst dat er binnenkort een einde zou kunnen komen aan de ebolacrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden