Plus

Obama naar Amsterdam voor seminar: 'Obama komt niet voor een fles wijn'

Een jaar lang was ondernemer Hans Janssen ermee bezig. Maar het resultaat mag er zijn. Barack Obama staat 28 september op een door zijn bedrijf georganiseerd seminar over leiderschap.

null Beeld ANP
Beeld ANP

"Dit is mijn grootste prestatie," zegt Hans Janssen apetrots. Hij zit nog vol adrenaline. Het hele weekend heeft Janssen doorgewerkt met zijn Amsterdamse bedrijf Denk Producties, dat met softwarebedrijf Afas het seminar organiseert waar niemand minder dan Barack Obama, voormalig president van de VS, spreekt.

Vorige week is het contract officieel getekend. Een finale handtekening na een proces waar onzekerheid maandenlang de stabiele factor was. Want het lukt niet zomaar om Obama naar Nederland te halen.

Detoxen
"Iedereen weet op het moment dat het einde van Obama's ambtstermijn naderde, dat hij op een gegeven moment beschikbaar zal zijn voor het geven van speeches en lezingen. Het is alleen de truc om perfect te timen. Obama verkoos namelijk om een tijdje 'op zwart' te gaan."

"Hij trok zich helemaal terug. Hij wilde de politiek loslaten en misschien ook Hillary Clinton niet voor de voeten blijven lopen. Eigenlijk is het min of meer een beetje detoxen," legt Janssen uit.

En dan heeft het weinig zin om zo iemand te blijven bestoken met voorstellen voor het spreken op een congres ergens 'ver weg' in Nederland.

Connecties
De grote vraag is: hoe haal je Obama nu als spreker binnen voor een seminar? Er zullen namelijk wel meer kapers op de kust zijn geweest.

"Het is vaak een combinatie van connecties en op het juiste moment een voorstel doen. Het is natuurlijk ook niet zo dat je even een mail stuurt naar barack.obama@gmail.com," zegt Janssen met een lach.

"Daar zit natuurlijk een bureau tussen dat zoiets voor Obama regelt. Maar uiteindelijk is het, als je eenmaal een aanbod hebt gedaan, vooral afwachten."

Vorige week kreeg hij dan eindelijk het gevoel dat het wel eens zou kunnen gaan lukken. "Toen werd duidelijk dat Obama een dag vóór de dag die wij hadden voorgesteld in Finland zou zijn voor een andere klus. Dan weet je, hij is in de buurt. Nu kan het echt gaan lukken. Maar totdat de inkt onder het contract eindelijk droog is, blijft er natuurlijk die onzekerheid."

Obama zal overigens niet het seminar op de 28ste september openen, maar afsluiten. Het is een seminar waarbij het leidinggeven in een zeer complexe situatie centraal staat.

"Alles verandert om ons heen. En iedereen kijkt naar de leider. Hoe zorg je ervoor dat je in zo'n situatie verder komt en vooruit kunt blijven kijken? Dat thema staat centraal tijdens het seminar, waarin Obama als laatste vragen zal beantwoorden vanuit de zaal."

Wat de komst van Obama gaat kosten, houdt Janssen liever geheim. "Ga er maar vanuit dat ik er dit keer niet met een boekenbon en een fles wijn vanaf kom."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden