Obama moedigt wereldleiders aan om voorbeeld Mandela te volgen

De Amerikaanse president Barack Obama riep in zijn speech in Johannesburg leiders in Afrika en elders op om een voorbeeld te nemen aan Nelson Mandela. Obama maakt momenteel een reis door Afrika en brengt twee dagen door in Zuid-Afrika. Hij zag af van een bezoek aan de zieke Mandela, maar ontmoette wel diens naaste familie.

Redactie
President Barack Obama in Johannesburg. Beeld epa
President Barack Obama in Johannesburg.Beeld epa

'Wij als leiders bekleden onze functie slechts tijdelijk. We moeten niet de illusie hebben dat het lot van ons land afhankelijk is van de duur dat wij de leiding hebben', zei Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

De Amerikaanse president bezoekt deze week ook Senegal en Tanzania, maar slaat Kenia, het geboorteland van zijn vader, over. Het land is verwikkeld in internationale geschillen. President Uhuru Kenyatta wordt vervolgd door het Internationaal Strafhof voor misdaden tegen de menselijkheid. Obama zei daarover: 'De timing zou niet juist zijn om nu Kenia te bezoeken terwijl deze zaken nog niet zijn opgelost.' Hij zei dat hij het land eerder had bezocht (voor zijn presidentschap) en dat hij hoopt het land in de toekomst weer te bezoeken.

Obama en Zuma gaven hun persconferentie bij de overheidsgebouwen waar Nelson Mandela in 1994 werd geïnaugureerd tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Zuma liet weten dat Mandela's toestand na drie weken in het ziekenhuis nog steeds kritiek is, maar wel stabiel.

Persoonlijke inspiratie
De Amerikaanse president prees Mandela als 'een van de grootste personen in de geschiedenis'. Hij noemde Mandela bij zijn clannaam Madiba. 'De strijd hier tegen apartheid, Madiba's moed, de historische transitie van dit land naar een vrije en democratische natie is een persoonlijke inspiratie voor me geweest, het is een inspiratie voor de wereld.'

Hij zei geraakt te zijn door de steunbetuigingen aan de zieke Mandela. 'Het vertoon van liefde dat we de afgelopen dagen zagen, laat zien dat de triomf van Mandela en van dit land tot onze ziel spreekt, tot het verlangen naar gerechtigheid en waardigheid dat de grenzen overschrijdt van ras, klasse, geloof en land. Dat is waar Mandela voor staat, dat is wat Zuid-Afrika betekent voor de wereld en dat is wat mij hier bracht.'

Volgens Zuma zijn Obama en Mandela 'verbonden door de geschiedenis dankzij het feit dat zij beiden de eerste zwarte president zijn van hun land'. 'Jullie dragen beiden de dromen van miljoenen mensen in Afrika en in de diaspora die voorheen onderdrukt waren.'

Handel
De Amerikaanse president sprak in Zuid-Afrika ook over het intensiveren van handel met Afrika. Hij zei zich niet bedreigd te voelen door concurrentie van andere landen zoals China. 'Ik denk dat dat goed is. Ons enige advies is: let erop dat het een goede deal is voor Afrika.' Hij pleitte voor Afrikaanse werkgelegenheid, het bestrijden van corruptie en keerde zich tegen het uitbuiten van Afrikaanse hulpbronnen.

Morgen sluit Obama zijn bezoek aan Zuid-Afrika af met een speech op de Universiteit van Kaapstad en een bezoek aan Robbeneiland. Op het eiland bracht Mandela 18 van zijn 27 jaren in gevangenschap door. Obama bezocht het eiland eerder, maar zei het een privilege te vinden dat hij zijn dochters er nu kan rondleiden en hen de geschiedenis van het eiland kan meegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden