Obama: meer transparantie over afluisteren

De Amerikaanse president Barack Obama wil antiterreurwetgeving aanpassen om meer openheid te kunnen geven over controversiële afluisterprogramma's. De onderdelen die betrekking hebben op het verzamelen van telefoongegevens en andere informatie, gaan op de schop. Dat zei Obama vrijdag tijdens een persconferentie.

Barack Obama. Beeld AFP
Barack Obama.Beeld AFP

De president zei bovendien van plan te zijn een soort ombudsman voor de inlichtingenwereld te creëren. Die zou problemen rond burgerrechten ter sprake moeten brengen.

Obama beloofde ook te gaan sleutelen aan de zogenoemde Patriot Act: de antiterreurwetgeving die veiligheidsdiensten vergaande bevoegdheden geeft om de staatsveiligheid te beschermen. Elementen uit de wet die gaan over het verzamelen van zogeheten 'metadata', zoals telefoongegevens, worden aangepast.

De aangekondigde maatregelen dienen volgens Obama om het vertrouwen van de Amerikanen in de afluisterprogramma's te herstellen. 'Het is niet genoeg dat ik als president vertrouwen heb in deze programma's. Het Amerikaanse volk moet dat vertrouwen delen', aldus Obama. Hij zei de juiste balans te willen creëren tussen veiligheid en burgerrechten.

Snowden
De ophef over de Amerikaanse afluisterprogramma's ontstond na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De voormalige medewerker van inlichtingendienst NSA onthulde dat de dienst wereldwijd op grote schaal informatie onderschept.

Hoewel Obama stelde meer transparantie te willen creëren rond de afluisterprogramma's, leek hij te benadrukken dat geen sprake is van een knieval voor de voortvluchtige klokkenluider. 'Ik denk niet dat Edward Snowden een patriot is', zei de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden