Obama lanceert fors reddingsplan

Barack Obama op een conferentie in Illinois, afgelopen weekeinde. Foto EPA/KAMIL KRZACZYNSKI Beeld
Barack Obama op een conferentie in Illinois, afgelopen weekeinde. Foto EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

AMSTERDAM - Steeds meer regeringen investeren agressief in herstelplannen om de economie aan de gang te houden. De aanstaande Amerikaanse president Barak Obama heeft dit weekeinde een actieplan aangekondigd voor grootscheepse investeringen in spoorlijnen en autowegen.

''We hebben daden nodig, en we hebben nú daden nodig,'' verklaarde Obama. Hij herhaalde zijn belofte 2,5 miljoen nieuwe banen te willen scheppen en het energieverbruik door de overheid flink te zullen verminderen.

De Belgische regering heeft dit weekeinde laten weten mogelijk de btw-tarieven voor bepaalde producten tijdelijk te verlagen om de economische crisis te bestrijden.

Ze denkt daarbij aan het verbruik van gas en elektriciteit of aan de bouwsector. Het kabinet is bereid het begrotingstekort te laten oplopen om zijn plannen te betalen.

Diverse bewindslieden hebben dat gisteren gezegd in tv-programma's. Volgens vicepremier Joëlle Milquet, een Franstalige christendemocrate, zou de regering een tekort van twee procent volgend jaar aanvaardbaar vinden.

Maar minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, een liberaal, was voorzichtiger. Hij wil 'niet veel verder' gaan dan 1,2 procent.

Het Belgische kabinet werkt al enige tijd aan een herstelplan voor de economie. Premier Yves Leterme (Vlaams christendemocraat) heeft tot dusver steeds gezegd het niet verantwoord te vinden dat de overheidsbegroting in het rood gaat.

Leterme onderstreepte in een reactie dat zijn regering nog geen besluiten heeft genomen over het herstelplan of de hoogte van het tekort. Ze hakt pas knopen door als vakbonden en werkgevers een sociaal akkoord hebben gesloten. Het overleg daarover zat afgelopen week nog muurvast.

In Berlijn wil de Duitse minister van Economische Zaken Michael Glos met belastingverlagingen de economische problemen in zijn land te lijf gaan. Glos zei gisteren in de boulevardkrant Bild dat belastingverlichting nodig is voor de parlementsverkiezingen in september volgend jaar.

''Mensen die hard werken aan economische voorspoed zouden de vruchten van dat werk moeten plukken,'' aldus Glos, die namens de christendemocraten uit Beieren in het kabinet zit.

Volgens de minister kunnen de lagere belastingen per 1 juli worden ingevoerd of mogelijk met terugwerkende kracht op 1 januari. Hij wordt hierin gesteund door Duitse werkgeversverenigingen.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar sociaaldemocratische minister van Financiën Peer Steinbrück hebben tot dusver terughoudendheid getoond ten aanzien van economische steunmaatregelen. Steinbrück zei niets in het plan van Glos te zien. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden