Obama lanceert 17 minuten durende campagnevideo: 'De weg die we hebben afgelegd'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich gisteren volop in de verkiezingsstrijd gemengd. Nog altijd is niet duidelijk tegen wie Obama het in november moet gaan opnemen om te worden herkozen als president, maar dat weerhield zijn campagneteam er niet van een 17-minuten durende video online te zetten.

Michiel van der Geest

Titel: 'De weg die we hebben afgelegd'. De film - ingesproken door meervoudig Oscarwinnaar Tom Hanks - moet de Amerikanen ervan overtuigen dat Obama al heel wat zaken heeft bereikt.

De beginminuten van de film zijn wat dat betreft veelzeggend: 'Wat is het beeld dat we ons zullen herinneren van november 2008?', vraagt Hanks zich af. 'Dit?', waarop beelden volgen van de vreugde bij Obama's aanhangers en de zojuist verkozen Obama die in Chicago met zijn vrouw en dochters een podium betreedt. 'Of dit?', waarna beelden en de donkerste quotes uit de journaals over de financiële crisis volgen.

Dieptepunt
Het moet de Amerikanen eraan herinneren dat Obama aan de macht kwam op een dieptepunt in de Amerikaanse economische geschiedenis. Dat hij een erfenis kreeg weg te werken van de jaren-Bush. En dat Obama, ondanks alle tegenslag, veel goeds voor de Verenigde Staten heeft betekend.

In de film, met ook een rol voor oud-president Bill Clinton, worden vervolgens onder andere Obama's ingrijpen in de auto-industrie en de gezondheidszorg voluit geprezen.

De film eindigt - volgens de aloude wetten van de betere campagnevideo - met het shot waarmee de video begon. Beelden van de menigte op die novembernacht in 2008. Onder een langzame fade-out klinkt de stem van Hanks: 'Dus als we aan dat moment terugdenken, en nadenken over de president, toen en nu, laten we ons dan realiseren van hoe ver we zijn gekomen, en hoe veel werk er nog is te doen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden