Update

Obama laat olieramp onderzoeken

Het olielek heeft inmiddels het etiket 'grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis' overgenomen van de ramp met de Exxon Valdez in 1989 bij Alaska. Foto AP Beeld
Het olielek heeft inmiddels het etiket 'grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis' overgenomen van de ramp met de Exxon Valdez in 1989 bij Alaska. Foto AP

HOUSTON - De Amerikaanse president Barack Obama gaat een commissie instellen, die onderzoek moet doen naar de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft een medewerker van het Witte Huis maandag laten weten.

De commissie zal onder meer kijken naar de manier waarop de olieindustrie te werk is gegaan. Ook wordt onderzocht of de overheid adequaat heeft gereageerd op de ramp. Obama heeft veel kritiek gehad, omdat hij te weinig zou hebben gedaan.

Verder moeten de onderzoekers kijken naar het functioneren van de Minerals Management Service, een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat over de Amerikaanse bodemschatten waakt. Maandag besloot Chris Oynes af te treden. Hij had de leiding over de dienst en heeft volgens critici te weinig controles uitgevoerd.

De commissie wordt vermoedelijk in de komende dagen officieel ingesteld. Dan zal ook bekend worden wie in het panel plaatsnemen en welke bevoegdheden de commissie krijgt.

De olieramp begon op 20 april toen een door BP geleased booreiland na een explosie zonk, circa tachtig kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. In de afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al tientallen miljoenen liters olie in het milieu terechtgekomen.

Het olielek heeft inmiddels het etiket 'grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis' overgenomen van de ramp met de Exxon Valdez in 1989 bij Alaska. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden