Obama laat mislukte executie Oklahoma onderzoeken

De Amerikaanse president Barack Obama laat onderzoek doen naar de rampzalig verlopen executie van een veroordeelde moordenaar eerder deze week. 'Ik denk dat we ons als samenleving hierover een paar moeilijke vragen moeten stellen', aldus Obama.

Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama Beeld ap
De Amerikaanse president Barack ObamaBeeld ap

Clayton Lockett (38) moest dinsdag een dodelijke injectie krijgen, maar dat ging helemaal mis. Nadat hij bewusteloos was verklaard, begon hij hevig te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen. Gevangenispersoneel schermde het tafereel af met een gordijn en zette de executie stop. Lockett stierf binnen een uur alsnog aan een hartaanval.

Obama noemde de executie 'diep verontrustend'. Volgens de president kan de doodstraf een gepaste straf zijn bij zware misdaden, maar zijn er ook grote problemen. Zo krijgen zwarte Amerikanen naar verhouding vaker de doodstraf dan blanken. Bovendien zijn er veroordeelden die na jaren in de dodencel onschuldig blijken. 'Dat roept belangrijke vragen op over de toepassing van de doodstraf', aldus de president.

Cocktail
Terdoodveroordeelden worden geëxecuteerd met drie injecties. Eerst krijgen ze een verdovend middel, dan een stof die verlammen en tot slot een middel waardoor het hart stopt. Die cocktail was in Oklahoma niet eerder gebruikt en op voorhand omstreden. Advocaten vonden dat de staat Oklahoma cruciale informatie achterhield over de methode en de leveranciers van de middelen die zouden worden toegediend. Alleen in Florida was een vergelijkbare methode gebruikt, maar met andere doseringen.

Een medegevangene, Charles Warner, zou 2 uur na Lockett dezelfde drie injecties toegediend krijgen, maar dat ging niet door. Warners executie is met zeker enkele weken uitgesteld. Ook de gouverneur van Oklahoma, een groot voorstander van de doodstraf, laat onderzoek doen naar wat er verkeerd is gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden