Update

Obama jaagt op verantwoordelijken aanslag

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanaf zijn vakantielocatie Hawaï. Foto AP Beeld
De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanaf zijn vakantielocatie Hawaï. Foto AP

WASHINGTON - Amerika 'zal niet rusten' voordat de verantwoordelijken achter de mislukte aanslag op het vliegtuig naar Detroit op eerste kerstdag zijn opgespoord. Dat heeft president Barack Obama maandag verzekerd. ''We zullen niet alleen onze verdedigingsmechanismen versterken, we zullen onze tegenstanders verslaan,'' zei Obama.

De Amerikaanse president sprak vanaf zijn vakantielocatie Hawaï. Eerder op de dag eiste een vleugel van Al Qaida op het Arabische Schiereiland de aanslag op in een verklaring op internet. Obama benadrukte dat het onderzoek naar de achtergronden van de aanslag op de vlucht tussen Amsterdam en Detroit nog loopt. ''Maar we zullen alles doen wat in onze macht ligt om het Amerikaanse volk te beschermen.''

Obama's eerste publieke optreden na de mislukte aanslag op eerste kerstdag komt nadat in Amerika meer twijfels waren gerezen over de beveiligingsmaatregelen die moeten voorkomen dat terroristen aanslagen plegen op Amerikaanse vliegtuigen. Enkele media meldden maandag dat de autoriteiten in de Verenigde Staten niet wisten dat de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die vrijdag probeerde een toestel op weg naar Detroit op te blazen, beschikte over een geldig Amerikaans visum.

Nadat de vader van Abdulmutallab in november aan de Amerikaanse autoriteiten duidelijk had gemaakt dat hij bezorgd was over de radicalisering van zijn 23-jarige zoon, had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten melden dat de Nigeriaan op ieder moment naar de VS kon reizen. ''Dat is tot twee keer toe niet gebeurd,'' berichtte de televisiezender CBS maandag op basis van anonieme bronnen.

Inmiddels is ook duidelijk dat Abdulmutallabs reisgedrag verdacht was. Hij betaalde zijn vliegticket contant, reisde zonder bagage en boekte geen retourvlucht. Engeland had de Nigeriaan bovendien al een inreisverbod gegeven. De Amerikaanse autoriteiten waren daarvan op de hoogte. Het inreisverbod was opgelegd niet vanwege de extremistische opvattingen van Abdulmutallab, maar omdat hij het land probeerde binnen te komen door zich op te geven voor een nepopleiding.

De Nigeriaan werd na de waarschuwingen van zijn vader, een prominente Nigeriaanse bankier, in een terrorismedatabestand opgenomen, waarin zo'n 550.000 andere mogelijk verdachte personen staan vermeld. Critici vragen zich af waarom er niet meer alarmbellen afgingen bij het gedrag van Abdulmutallab. De minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, erkende maandag dat het 'veiligheidssysteem volledig heeft gefaald'. ''Ik vraag me ook af waarom deze man niet op z'n minst is gefouilleerd,'' aldus de minister, die een dag eerder nog had gezegd dat 'het systeem functioneert'.

De zender ABC meldde dat Abdulmutallab na zijn arrestatie tegen FBI-agenten heeft gezegd dat er meer zelfmoordterroristen onderweg zijn vanuit Jemen, het land waar hij in contact zou zijn gekomen met Al Qaida.

Ook is er een videoboodschap opgedoken die vier dagen voor de mislukte aanslagen werd opgenomen in Jemen. Een leider van Al Qaida beweert daarin dat er een bom onderweg is naar de 'vijanden van Allah'.

Obama herhaalde in zijn korte verklaring dat er een onderzoek in gang is gezet naar het gebruik van de terrorismelijsten en de beveiliging op vliegvelden. Na de mislukte aanslag zijn de beveiligingsmaatregelen al aangescherpt. Reizigers wereldwijd liepen daardoor grote vertragingen op. (FRANK HENDRICKX)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden