'Obama is laks in bestrijding terreur'

De Republikeinse oppositie in de VS beschuldigt president Barack Obama ervan laks te zijn in de bestrijding van terrorisme. Foto AP Beeld
De Republikeinse oppositie in de VS beschuldigt president Barack Obama ervan laks te zijn in de bestrijding van terrorisme. Foto AP

WASHINGTON - De Republikeinse oppositie in de VS beschuldigt president Barack Obama ervan laks te zijn in de bestrijding van terrorisme. Dat heeft er volgens hen toe geleid dat Umar Farouk Abdulmutallab ongehinderd explosieven aan boord kon brengen van de vlucht van Amsterdam naar Detroit.

Peter Hoekstra, de belangrijkste Republikein in de Veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden, zei gisteren dat de regering-Obama het gevaar van terrorisme 'bagatelliseert'.

''Internationaal is een radicalisering gaande, maar deze regering heeft ervoor gekozen het woord terrorisme niet meer te gebruiken en in plaats daarvan te spreken over door mensen veroorzaakte rampen,'' aldus Hoekstra.

Het Witte Huis is daarom medeverantwoordelijk voor het 'veiligheidsfalen' dat Abdulmutallab in staat stelde zijn explosieven door de controle te loodsen. ''De dreiging is reëel. Ze willen de VS aanvallen - soms ook vanuit de VS zelf - maar de regering blijft de zaak veronachtzamen. Ze moet de dreiging erkennen, identificeren en verslaan.''

Obama, die vakantie houdt op Hawaii, heeft niet rechtstreeks gereageerd op de kritiek van Republikeinse zijde. Het Witte Huis heeft gemeld dat de president zich van minuut tot minuut op de hoogte heeft laten houden van de ontwikkelingen.

Obama heeft bovendien een onderzoek gelast naar de manier waarop Abdulmutallab aan boord kon komen - ook omdat zijn naam bij de autoriteiten bekend was - en verscherpte veiligheidsmaatregelen gelast op alle vliegvelden. Maar hij koos er niet voor een hogere fase van de terreurdreiging af te kondigen en sprak zijn volk niet via de televisie toe. Hij zal dat één dezer dagen alsnog doen.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano verdedigde gisteren het veiligheidsregime voor de Amerikaanse luchtvaart (''Het systeem heeft zeer goed gewerkt''), maar kondigde ook aan dat elke fase voorafgaand aan de vlucht van Abdulmutallab zal worden onderzocht.

In oktober meldde de vader van de Nigeriaan dat zijn zoon in radicaal vaarwater was terechtgekomen en mogelijk een gevaar vormde. Het visum dat hij voor de VS had, werd niet ingetrokken; in plaats daarvan werd Abdulmutallabs naam op de een lijst gezet van personen wier antecedenten moeten worden onderzocht, voor het geval hij nog eens een visum aan zou vragen.

Deze lijst, die 550.000 namen bevat, is niet dezelfde als de 'no-fly list', zodat Abdulmutallab op Schiphol gewoon kon inchecken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden