Obama is allang niet verfrissend meer, maar hoopt toch dat de magie terugkeert

Sympathiek vinden de meeste Amerikanen hem al, maar Barack Obama moet de kiezers er nog van overtuigen dat hij de afgelopen vier jaar als president wel degelijk veel bereikt heeft, en dat hij alles in huis heeft om de economische problemen het hoofd te bieden. Dat zal dan ook de boodschap zijn waar de komende drie dagen (en de maanden die nog volgen) flink op zal worden gehamerd tijdens de Democratische Conventie die de komende drie dagen plaatsvindt.

Obama-parafernalia op de hoed van een aanhangster van Obama Beeld afp
Obama-parafernalia op de hoed van een aanhangster van ObamaBeeld afp

Want hoe graag de Democraten ook geloven dat Obama uiteindelijk wel herkozen zal worden, voorspellen de peilingen nog steeds een nek-aan-nekrace met de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Maar, zo wordt gedacht, de conventies kunnen de kandidaten een belangrijk duwtje in de rug geven - al blijkt het Romney weinig geholpen te hebben want hij is na de Republikeinse bijeenkomst vorige week nauwelijks in de peilingen gestegen.

Het is niet moeilijk om de essentie van het verhaal te voorspellen dat de komende drie dagen in Charleston, Noord-Carolina, zal klinken. Obama werd president tijdens een van de zwaarste economische crises die het land sinds de Grote Depressie heeft getroffen, maar heeft de economie weer naar rustiger wateren weten te leiden. Hij heeft bovendien de auto-industrie gered en een (zeer omstreden) nieuwe ziektewet doorgevoerd.

Maar de Democraten hopen vooral een deel van de passie weer terug te brengen, zoals de mensen die vier jaar geleden voor Obama voelden. Dat zal niet meevallen omdat hij niet langer de verfrissende kandidaat is die onverwachte verandering kan brengen, maar Obama blijft een magische spreker die nog steeds veel kiezers het gevoel geeft dat hij begrijpt wat hun problemen zijn.

null Beeld afp
Beeld afp

Mantra
In het verlengde daarvan, zal de nadruk liggen op een optimistische boodschap voor de middenklasse, en op alles wat Obama voor hen kan betekenen. 'En Romney gaat jullie niet helpen', zo zal de komende dagen als mantra klinken.

Voor elke groep die de Democraten willen bereiken, staat er een spreker op de rol. Vandaag hoopt Julian Castro, burgemeester van de Texaanse stad San Antonio, de Latino's achter Obama te krijgen en zal Michelle Obama zich tot de vrouwen richten. Morgen moet Bill Clinton de blanke mannelijke kiezer, een groep waarbij Obama het minder goed doet, over de streep trekken. Donderdag houden vicepresident Joe Biden en Obama zelf hun toespraken.

Obama is vandaag nog in Washington, samen met zijn twee dochters Sasha en Malia. 'Ik hoop dat ze samen naar mijn toespraak kijken', zei Michelle gisteren in een interview met Entertainment Tonight, 'maar als de kinderen huiswerk moeten maken, dan heb ik daar begrip voor.'

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden