Obama: Iraans kernwapen is onacceptabel, ik bluf niet

Amerikaanse president Barack Obama meent het als hij zegt dat een Iraans kernwapen onacceptabel is. 'Ik bluf niet', aldus Obama in een vandaag gepubliceerd interview.

AP/Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

Obama zegt in het interview met het tijdschrift The Atlantic dat zowel Iran als Israël begrijpt dat 'een militaire component', net als sancties en diplomatie, tot de opties behoort om Iran tegemoet te treden.

Obama heeft voor maandag een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het programma staan, waarin hij hoopt Netanyahu te overtuigen mogelijk militair ingrijpen in Iran uit te stellen. Israël heeft laten doorschemeren mogelijk luchtaanvallen uit te voeren op de Iraanse nucleaire faciliteiten.

Militair ingrijpen
Obama zei de plannen van de Verenigde Staten omtrent Iran niet te willen aankondigen. Hij heeft echter meermaals benadrukt dat militair ingrijpen niet wordt uitgesloten. 'Ik denk dat de Israëlische regering begrijpt dat ik, in mijn rol als de Amerikaanse president, niet bluf', aldus Obama. 'Maar ik ga ook niet rondbazuinen wat ik van plan ben.'

In het interview waarschuwt Obama dat een aanval op Iran mogelijk voordelig uitpakt voor de Islamitische Republiek. 'Er bestaat op dit moment weinig sympathie voor Iran, en zijn enige bondgenoot, Syrië, hangt in de touwen. Willen we echt een afleiding die Iran in staat stelt zichzelf als slachtoffer neer te zetten?'

Steun terrorisme
Een beperkte aanpak van het Iraanse kernprogramma werd door Obama van de hand gewezen. 'Je hebt het over de meest ontvlambare regio ter wereld', zei Obama. 'Het is voor een aantal staten in die regio ontoelaatbaar dat zij geen kernwapen hebben en Iran er wel een bemachtigt. Daarnaast steunt Iran terroristische organisaties, dus de dreiging van proliferatie neemt dan ernstig toe.'

Obama wees ook op de economische onrust in Iran en zei dat de sancties die tegen het land zijn ingesteld effect beginnen te sorteren. Israëlische functionarissen hebben erkend dat Iran lijdt onder de sancties, maar betwijfelen of deze maatregelen de geestelijke leiders Iran ooit van koers zullen doen veranderen. Deze twijfel lijkt Obama niet te delen. 'Ze zijn gevoelig voor de meningen van hun bevolking en ze maken zich zorgen over de geïsoleerde positie waarin ze verkeren', zei Obama.

Koele relatie Netanyahu
Voor zijn ontmoeting met Netanyahu spreekt Obama maandag de machtige Israël-lobby AIPAC toe. Ook Netanyahu zal de lobby toespreken.

Hoewel Obama zichzelf neerzet als een trouwe vriend van Israël is de relatie tussen hem en Netanyahu koel te noemen. Zo zijn de twee het openlijk oneens over de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en pogingen van de VS om het vredesproces met de Palestijnen op gang te helpen zijn door Netanyahu getraineerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden