Obama in boek: 'Ik ben goed in het doden van mensen'

Uit een maandag verschijnend boek over Barack Obama's herverkiezingscampagne in 2012 blijkt dat de Amerikaanse president tegen naaste medewerkers zou hebben gezegd dat hij 'goed is in het doden van mensen'. Volgens de auteurs van het boek zou Obama de opmerking hebben gemaakt tijdens een discussie over droneaanvallen.

President Barack Obama Beeld reuters
President Barack ObamaBeeld reuters

Het Witte Huis heeft voorlopig nog geen commentaar geleverd op de aan Obama toegeschreven citaten in Double Down: Game Change 2012, geschreven door Mark Halperin en John Heilemann. Dan Pfeiffer, adviseur van Obama, ontkende wel andere geruchten uit hetzelfde boek, waaronder bijvoorbeeld het feit dat Obama's campagneleiders vicepresident Joe Biden liever hadden ingewisseld voor Hillary Clinton.

Doelgerichte moorden
In 2009 kreeg Obama de Nobelprijs voor de vrede. Sindsdien werd onder zijn leiding het droneprogramma van de CIA voor het uitvoeren van doelgerichte moorden verder uitgebreid. Het Britse Bureau voor onderzoeksjournalistiek schat dat alleen al in Pakistan sinds 2004 tussen de 2.528 en 3.648 mensen zijn gedood door droneaanvallen. Tussen de 416 en 948 daarvan zouden burgerslachtoffers zijn geweest.

De regering-Obama distantieert zich van deze aantallen. Ondanks de belofte van Obama voor meer transparantie over het droneprogramma, blijft er kritiek klinken op de geheimzinnigheid rond de aanvallen en vooral de rechtmatigheid ervan.

Verdedigd
De president heeft tot dusver de aanvallen met drones verdedigd. In een speech voor de National Defense University in mei zei hij: 'Laten we vooral niet vergeten dat de terroristen die we zoeken burgers op de korrel hebben, en het dodental waarvoor zij verantwoordelijk zijn ligt veel hoger dan om het even welke schatting van burgerslachtoffers door droneaanvallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden