Update

Obama in Birma voor historisch bezoek

De Amerikaanse president Barack Obama is vandaag, als eerste president van de Verenigde Staten, voor een staatsbezoek aangekomen in Birma. Obama zei de hand te reiken aan een land dat op weg is naar vrede. De lofuitingen van Obama gingen echter gepaard met een waarschuwing aan het adres van de leiders van het land: het werk om de verworven vrijheden te beschermen is pas net begonnen.

Obama werd door tienduizenden mensen verwelkomd op de luchthaven in Rangoon. Ze probeerden allemaal een glimp van de president op te vangen. Velen zwaaiden met Amerikaanse vlaggetjes en namen foto's met hun telefoons. Na een gesprek met de Birmese president Thein Sein, die veel van de veranderingen in Birma in gang heeft gezet, zei Obama dat de hervormingen in het land 'het ongelofelijke potentieel van dit prachtige land' kunnen losmaken.

Thein Sein zei dat de betrekkingen met de VS zijn verbeterd en dat de twee landen blijven samenwerken. Ook bedankte hij de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton voor haar inspanningen.
De president bracht ook een bezoek aan de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Hij ging langs bij haar villa waar ze jarenlang onder huisarrest stond. Na het bezoek zei Obama dat hij bemoedigende tekenen van vooruitgang in het land heeft gezien. Hij zei dat de banden sterker zullen worden, naarmate Birma steeds meer een democratie wordt.

Het slechts zes uur durende staatsbezoek voerde Obama ook naar de universiteit van Rangoon waar hij een toespraak hield. Het Witte Huis heeft samenvattingen van de tekst vrijgegeven. Obama refereert daarin onder andere aan de belofte die hij bij zijn aantreden als president deed om landen die hun ijzeren greep op de samenleving ontspannen, de hand te reiken. 'Vandaag ben ik hier aangekomen om mijn belofte te houden en een vriendschappelijke hand uit te steken. De flonkeringen van vooruitgang die we hebben gezien moeten niet uitdoven. Ze moeten een helder Noorderlicht worden voor alle mensen in dit land', aldus Obama.

null Beeld ap
Beeld ap
Boeddhistische monniken in Yangon wachten president Obama op, uitgerust met de Birmese en de Amerikaanse vlag. Beeld epa
Boeddhistische monniken in Yangon wachten president Obama op, uitgerust met de Birmese en de Amerikaanse vlag.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden