Obama 'heeft 't verknald'

Tom Daschle (links) heeft een belastingschuld van 130.000 dollar. Foto EPA/Tannen Maury Beeld
Tom Daschle (links) heeft een belastingschuld van 130.000 dollar. Foto EPA/Tannen Maury

WASHINGTON - Barack Obama wond er gisteravond in vijf verschillende interviews met vijf Amerikaanse nationale tv-zenders geen doekjes om. ''Ik vind dat ik het verknald heb,'' zei de president.

Hij doelde op de de mislukte benoemingen van senator Tom Daschle, voorheen fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, tot minister van Volksgezondheid, en van Nancy Killefer tot begrotingsexpert van het Witte Huis.

Beiden trokken zich gisteren terug omdat zij in het verleden problemen hebben gehad met de belasting.

In het geval van Daschle zou het gaan om een bedrag van 130.000 dollar dat hij aan belasting schuldig is wegens het gebruik van een auto met chauffeur, terwijl Nancy Killefer in 2005 verzuimde sociale lasten te betalen voor haar hulp in de huishouding, waarvoor zij een navordering kreeg van nog geen duizend dollar. Killefer had tot dusver de leiding over de vestiging in Washington van de consultancyfirma Mc Kinsey & Company.

Belastingkwestie

De belastingkwestie rond Daschle speelde al enige tijd. In de Senaat, die de benoeming moet goedkeuren, verwezen de Republikeinen gretig naar de verkiezingscampagne van Obama, waarin deze had gehamerd op de hoge ethische eisen die hij zou stellen aan zijn regering.

Het afgelopen weekeinde zou Daschle, een politieke vertrouweling van de president, al hebben aangeboden zich terug te trekken, maar Obama zou er op hebben aangedrongen toch te proberen de goedkeuring van de Senaat te krijgen.

Gisteren gooide Daschle de handdoek in de ring. Zeer waarschijnlijk zou zijn benoeming wel zijn doorgegaan als hij had doorgezet - dat is althans de mening van zijn mede-senator en partijgenoot John Kerry - maar de beoogde minister voelde zich beschadigd en wilde 'de aandacht niet langer afleiden van de zaak waarom het gaat': de hervorming van het gezondheidsstelsel.

In de vijf tv-interviews die Obama daarop gaf, zei hij onder meer dat hij zich 'gefrustreerd' voelde, maar dat het zijn eigen schuld was. ''Het is mijn eigen fout, en het is van belang voor deze regering om de boodschap uit te stralen dat er geen aparte regels zijn voor prominenten. En uiteindelijk is het mijn taak de zaak weer op de rails te zetten, want we moeten ons richten op de economie en op het scheppen van banen.''
De pijn van de eerste grote mislukking in zijn presidentschap werd verzacht door de goedkeuring die de Senaat hechtte aan de benoeming van Eric Holder tot minister van Justitie. Hij is de eerste zwarte Amerikaan die deze functie bekleedt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden