Obama: geen politieke toestemming nodig voor strijd tegen IS

President Barack Obama heeft de leiders van het Amerikaanse parlement te verstaan gegeven dat hij de bevoegdheid heeft om actie te ondernemen tegen de militante terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten.

Redactie
President Barack Obama ontvangt de politieke leiders in het Oval Office van het Witte Huis, van links naar rechts: Mitch McConnell, John Boehner, Barack Obama, Harry Reid en Nancy Pelosi. Beeld reuters
President Barack Obama ontvangt de politieke leiders in het Oval Office van het Witte Huis, van links naar rechts: Mitch McConnell, John Boehner, Barack Obama, Harry Reid en Nancy Pelosi.Beeld reuters

Het Witte Huis zal het Congres ook niet vragen om te stemmen over zijn plan van aanpak. Obama ontmoette de Democratische en Republikeinse leiders daags voordat hij dat plan zal presenteren. De Amerikaanse president geeft aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen op 11 september 2001 een toespraak.

Eerder verkondigde de Amerikaanse president al dat hij IS wil toetakelen, zijn grondgebied wil verkleinen en verslaan. In een verklaring over de ontmoeting tussen Obama en de politieke leiders meldt het Witte Huis: 'Hij herhaalde zijn overtuiging dat het land sterker is en onze acties doeltreffender als de president en het Congres samenwerken om een nationale dreiging als IS te verslaan.'

Draagvlak
De voorman van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat had eerder al laten weten dat hij wil dat Obama het Congres om toestemming vraagt voor zijn optreden tegen IS. Dat zou goed zijn voor zowel de president zelf als voor het land, zei Mitch McConnell gisteren.

Afgevaardigden en senatoren zijn het niet eens over de vraag of Obama het Congres diens zegen moet vragen. De Amerikaanse president heeft ruime bevoegdheden om zelf te handelen, maar de strijd tegen IS zou volgens McConnell aan draagvlak winnen als de volksvertegenwoordiging die steunt.

Het Amerikaanse leger voerde gisterochtend opnieuw vijf luchtaanvallen uit op strijders van IS in Irak. Rond de Haditha-dam, de een-na-grootste stuwdam van het land, zijn volgens de VS acht gevechtsvoertuigen en zes andere voertuigen vernietigd. Moslimextremisten belegeren de dam, die wordt verdedigd door regeringstroepen en soennitische stammenstrijders, al maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden