Obama: 'Geen gevaar nationale veiligheid door Petraeus-zaak'

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is er geen bewijs dat het schandaal rondom de afgetreden CIA-directeur David Petraeus een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Dat zei president Barack Obama vandaag op zijn eerste officiële persconferentie sinds zijn herverkiezing vorige week tot president

Redactie
Obama tijdens de persconferentie op het Witte Huis. Beeld epa
Obama tijdens de persconferentie op het Witte Huis.Beeld epa

Obama zei dat hij geen bewijs heeft gezien dat er informatie is gelekt die van belang kan zijn voor de nationale veiligheid. Het is de eerste reactie van de Amerikaanse president op de zaak, nadat vijf dagen geleden bekend werd dat generaal Petraeus een affaire had met zijn biografe Paula Broadwell.

Obama wilde geen commentaar geven op de vraag of hij niet eerder ingelicht had moeten worden over de affaire. De FBI zou al sinds de zomer op de hoogte zijn van de relatie. Het Witte Huis werd pas vorige week op de hoogte gebracht van het onderzoek. Hij zei verder niet te willen vooruitlopen op het onderzoek dat de FBI in de zaak doet.

Petraeus zal volgens senator John McCain morgen getuigen voor de inlichtingencommissie van de Senaat in Washington over de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische havenstad Benghazi op 11 september, waarbij onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Libië werd gedood.

Susan Rice
Het was de eerste keer dat Obama uitgebreid inging op aanval van het Amerikaanse consulaat in Libië. Hij reageerde tijdens de persconferentie fel op opmerkingen van onder meer de Republikeinse senator John McCain, die eerder vandaag zei er alles aan te doen om te voorkomen dat Susan Rice ooit nog eens promotie zal maken. Rice, VN-ambassadeur voor de VS, zou de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, niet vanaf het begin als een terreurdaad hebben bestempeld.

Rice wordt genoemd als mogelijk opvolgster van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken. Obama reageerde furieus op de republikeinse aantijgingen: 'Ga achter mij aan, maar niet achter haar. Zij heeft voorbeeldig werk gedaan.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden