Obama gaat verder met het kapsel van Michelle

President Barack Obama heeft een rigoureuze beleidswijziging voor zijn tweede termijn aangekondigd. Hij zal van 'jonge socialist' veranderen in een golfer die toe is aan zijn pensioen. Bovendien gaat hij het kapsel van zijn vrouw Michelle overnemen.

President Obama tijdens het Correspondents Dinner in het Washington Hilton. Beeld getty
President Obama tijdens het Correspondents Dinner in het Washington Hilton.Beeld getty

Op het zogeheten Correspondents Dinner, een avond voor het politieke journaille in Washington samen met de president dat gisteravond plaatsvond in de ballroom van het Washington Hilton, kan alles. Daar wordt traditiegetrouw iedereen voor schut gezet, daar is het leukste dat vooral de president uit zijn rol valt en grappen maakt - ook over zichzelf.

Dat deed Obama. Hij had dit keer de hulp ingeroepen van filmregisseur Steven Spielberg, een goede vriend van hem. In een filmpje komt Spielberg aan het woord, die zogenaamd was gevraagd de film 'Obama' te maken, nu de film 'Lincoln' zo'n succes is geworden. Spielberg zegt vervolgens dat hij eigenlijk maar één acteur kan bedenken die Barack Obama goed kan neerzetten, en dat is Daniel Day-Lewis (die een Oscar kreeg voor zijn rol als Lincoln). Vervolgens komt Obama zelf in beeld als ware hij Daniel Day-Lewis die Obama gaat spelen. Voor de spiegel oefent hij het begin van een speech: 'Hello Ohio!'

Een video van het optreden van Obama is te zien op de site van de zender C-Span.

Na al het gegrap en gegrol staat Obama ook nog even stil bij de aanslag in Boston en de ontploffing van de kunstmestfabriek in Texas. Daarna kreeg de 'feestspreker' en master of ceremonies Conan O'Brien het woord, een vooraanstaande komiek en talkshowhost.

Te gezellig?
Het correspondentendiner is een traditie die sinds 1920 bestaat en wordt georganiseerd door de White House Correspondents' Association (WHCA). Journalisten die met regelmaat het Witte Huis verslaan en op de persconferenties aanwezig zijn, kunnen lid worden van die vereniging.

Het diner is niet onomstreden. Zo doet een van Amerika's topkranten, The New York Times, al jaren niet meer mee aan het evenement. De krant geeft als reden dat tijdens het diner de regering en de pers wel erg gezellig samen zijn, 'soms letterlijk zingend', en dat de bijeenkomst meer en meer is gericht op celebrities.

Het diner is ook een rode loper-gebeurtenis geworden. Onder de genodigden bevonden zich behalve de journalisten ook vele Hollywoodsterren, onder wie Kevin Spacey, Claire Danes en Michael Douglas, die de rol als president op zich nam in de romantische komedie 'The American President'. Obama: 'Michael! Hoe doe jij dat nu. Heb je nog tips voor me?

President Obama met zijn nieuwe kapsel. Beeld C-Span
President Obama met zijn nieuwe kapsel.Beeld C-Span
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Beeld reuters
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden