Obama: extreme Republikeinen gevaar economie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat het risico dat de Verenigde Staten niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, reëel is. Hij verweet 'een paar onverantwoordelijke leden in het Congres' dat zij een gevaar vormen dat het economisch herstel bedreigt. 'Mijn boodschap aan de wereld is dat de Verenigde Staten altijd hun rekeningen hebben betaald en dat blijven doen', zei de president.

Barack Obama Beeld getty
Barack ObamaBeeld getty

De Democratische president zei dat hij met de Republikeinen over elk onderwerp wil praten maar riep hen op het schuldenplafond te verhogen zonder voorwaarden te stellen. Obama haalde uit naar 'extreme delen' binnen de Republikeinse Partij die hun partijgenoot, voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden, onder druk zetten om niet toe te geven bij het zoeken naar een oplossing voor de begroting en de verhoging van het schuldenplafond.

Aantasting geloofwaardigheid
Obama waarschuwde dat het geruzie in het Congres de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten in de wereld aantast. 'Het lijkt alsof wij onze zaken niet in orde kunnen brengen', aldus de president.

Obama en Boehner hebben dinsdagochtend met elkaar gebeld, maar dat heeft een oplossing voor de begroting en het schuldenplafond niet dichterbij gebracht. Obama riep voorzitter Boehner op een stemming in het Huis te houden over de verhoging van het schuldenplafond en het beëindigen van de shutdown.

Volgens Boehner zal Obama niet onder onderhandelingen uitkomen, zei hij dinsdag. Hij toonde zich teleurgesteld over de houding van de president.

Obamacare
Onder normale omstandigheden is het goedkeuren van de overheidsfinanciën een formaliteit. Het gaat immers om uitgaven die het Congres al eerder heeft goedgekeurd. Maar de Republikeinen hebben de financieringswet omgesmeed tot een politiek wapen. In ruil voor goedkeuring eisen ze uitstel en aanpassing van Obamacare, de wet die alle Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dat is echter onbespreekbaar voor de president en zijn Democratische Partij.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner Beeld ap
De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John BoehnerBeeld ap

Overheidsdiensten zijn sinds vorige week dinsdag gesloten, waardoor vele ambtenaren met onbetaald verlof thuis zitten. De Verenigde Staten bereiken volgende week donderdag het schuldenplafond van 16,7 biljoen dollar. Als dat niet wordt verhoogd, zullen de Amerikanen niet meer aan hun verplichtingen tegenover schuldeisers kunnen voldoen.

Deadline
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew komt donderdag met meer informatie over de handelswijze in het geval dat er niet op tijd een akkoord wordt bereikt over het verhogen van het schuldenplafond.

Obama zei dat de regering plannen maakt voor elk 'noodgeval' maar dat hier geen enkele optie een goede zou zijn. Hij noemde een eventuele 'default', als de VS niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, een 'catastrofe' voor de Amerikaanse economie en, op korte termijn, het Amerikaanse aanzien in de wereld.

Lew zal naar verwachting laten weten hoe de VS zijn schulden zal afhandelen als het toch tot een 'default' komt. De minister zei eerder dat er voor 17 oktober een akkoord over het schuldenplafond moet worden bereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden