Obama eist extra bijdrage van rijken

President Barack Obama heeft zaterdag zijn voorstel verdedigd om rijke Amerikanen van een voorstel tot belastingverlaging uit te sluiten. In zijn wekelijkse radiotoespraak herinnerde de Democraat eraan dat biljoenen dollars aan belastingverlagingen onder zijn voorganger George Bush vooral ten goede kwamen aan de rijkste Amerikanen.

President Obama. Beeld ap
President Obama.Beeld ap

De Senaat stemde deze week in met een verlenging van de huidige tijdelijke belastingverlaging die op 1 januari afloopt. De Democratische meerderheid wil de verlenging alleen laten gelden voor gezinnen die minder dan 250.000 dollar per jaar verdienen. In het Huis van Afgevaardigden dat nog over de wet moet stemmen, is de Republikeinse meerderheid fel tegen 'uitsluiting' van de rijken.

Minder bedeelden
De Republikeinen willen dat ook de rijken meer geld overhouden omdat dat goed voor de economie zou zijn. De welvaart zou doorsijpelen van de economische bovenlaag naar de minder bedeelden in de samenleving. Volgens Obama heeft dat beleid de afgelopen jaren niet gewerkt.

Als de Amerikaanse politiek het niet eens wordt over een nieuwe variant van de belastingverlaging, gaan per 1 januari de belastingen voor iedereen omhoog. 'Als 218 leden van het Huis op de juiste manier stemmen, dan zullen 98 procent van de Amerikaanse gezinnen en 97 procent van de eigenaren in het kleinbedrijf de zekerheid hebben dat zij weten dat hun inkomensbelasting volgend jaar niet omhoog gaat', aldus Obama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden