Obama: debat gezondheidszorg niet racistisch

Obama tijdens de bijeenkomst over de gezondheidszorg. Foto EPA Beeld
Obama tijdens de bijeenkomst over de gezondheidszorg. Foto EPA

WASHINGTON - Kritiek op de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama voor de gezondheidszorg komen niet voort uit racisme, maar uit een intens debat over de juiste rol van de regering. Obama zei dit vrijdag in verschillende interviews met Amerikaanse nieuwszenders.

''Of er mensen zijn die me om raciale redenen niet mogen? Vast wel'', zei de president tegen CNN. ''Maar dat is niet de doorslaggevende reden.'' ''Er is altijd een hevig debat geweest in dit land en die heftigheid neemt toe in tijden van overgang of wanneer presidenten grote veranderingen proberen door te voeren'', vervolgde hij.

In een mediaoffensief die erop gericht is zijn plannen voor de gezondheidszorg onder de man te brengen gaf Obama interviews aan ABC, CBS, NBC, CNN en Univision. Delen van deze interviews werden vrijdag uitgezonden, de gehele interviews worden zondagochtend in praatprogramma's van de zenders vertoond.

Keer op keer werd Obama gevraagd of onderbuikgevoelens van racisme een rol speelden bij de grimmige toon die het debat over de gezondheidszorg heeft aangenomen. De voormalige president Jimmy Carter zei eerder deze week al dat 'een overweldigende hoeveelheid vitriool' die in het debat gespuid wordt raciaal gemotiveerd is.

Volgens Obama is het allemaal niet zo ernstig. Tegen ABC News zei hij dat de meeste Amerikanen slechts proberen het debat te begrijpen om te weten te komen hoe de voorgestelde veranderingen hen ten goede komen. Incidenten waarin de gemoederen hoog oplopen worden te breed uitgemeten en zijn niet representatief, aldus de president. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden