Obama: Christelijke waarden motiveren mij als president

In de hoop gelovige kiezers voor hem te winnen, heeft de Amerikaanse president Barack Obama benadrukt een vroom christen te zijn. Zo zegt hij iedere dag te bieden. Ook zouden elementen van zijn economisch beleid overeenkomen met Jezus' leer.

Redactie
Obama bij het National Prayer Breakfast in Washington. Beeld epa
Obama bij het National Prayer Breakfast in Washington.Beeld epa

Tijdens het National Prayer Breakfast zei hij dat de uitdagingen waar de VS nu voor staan, van hem eisen dat hij luistert naar God en valse religiositeit vermijdt. 'Ik zeg iedere dag een kort gebed op en ik besteed enige tijd aan de Bijbel en devotie', aldus de president. 'Maar dat is niet alles. Het zou gemakzuchtig zijn als mijn waarden beperkt bleven tot persoonlijke momenten. Ik moet ervoor zorgen dat die waarden mij motiveren als leider van dit geweldige land.'

Obama gaat zelden naar de kerk en spreekt veel minder over religie dan zijn voorgangers. Maar in verkiezingstijd is het verstandig om te benadrukken dat hij wel degelijk vroom is. Amerikaanse kiezers hechten daar veel waarde aan. Tweederde zegt het belangrijk te vinden dat een presidentskandidaat sterke religieuze opvattingen heeft.

Toen Obama pas net in het publieke oog trad, wisten veel Amerikanen niet wat ze moesten denken van zijn geloof. Eén op de vijf dacht dat hij een moslim was. De president verklaarde eerder dat hij niet in een religieus huishouden was opgegroeid maar als volwassene koos voor het christendom.

Obama betoogde dat zijn economische beleid in overeenstemming was met de Bijbel. Zo wil hij meer belasting voor rijken, een besluit die de Republikeinen hekelen. 'Economisch is het logisch, denk ik', zei Obama. 'Maar het valt ook samen met Jezus' leer dat aan wie veel is gegeven, veel zal worden vereist.' Hij refereerde aan de Bijbelse oproep om de armen te helpen, als verklaring voor zijn beleid in ontwikkelingshulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden