Obama brengt geheim bezoek aan Afghanistan
President Barack Obama heeft vandaag een verrassingsbezoek gebracht aan Amerikaanse troepen in Afghanistan. Met het bezoek wilde hij de strijdkrachten bedanken die na bijna 13 jaar oorlog hun vertrek uit Afghanistan voorbereiden. De Afghaanse president Hamid Karzai ging niet in op het verzoek van het Witte Huis om Obama te vergezellen.
De president vloog meer dan 13 uur voor het korte bezoek aan luchtmachtbasis Bagram, de belangrijkste Amerikaanse basis in Afghanistan. Obama kreeg een militaire briefing, sprak met troepen en bezocht gewonde soldaten in een ziekenhuis. De countryzanger Brad Paisly was met hem meegereisd om de militairen te entertainen.
Obama hoopt dat de VS en Afghanistan een gezamenlijke veiligheidsovereenkomst kunnen ondertekenen zodra Afghanistan een nieuwe president heeft, liet hij weten. In dat geval blijft na 2014 slechts een beperkt aantal Amerikaanse strijdkrachten in het Aziatische land achter, voornamelijk voor trainingsdoeleinden en antiterroristische operaties. Vorige maand waren er al verkiezingen in Afghanistan, maar toen kreeg geen van de kandidaten voldoende stemmen om president Hamid Karzai op te volgen. In juni volgt een nieuwe ronde.
Karzai weigerde een verzoek om Obama te vergezellen. Dat hebben bronnen binnen het Witte Huis laten weten. 'We hadden geen ontmoeting met president Karzai of een bezoek aan het paleis gepland, want deze reis focuste op het bedanken van onze troepen. We hebben hem de kans geboden naar de militaire basis Bagram te komen, maar we waren niet verrast toen hem dat op zo'n korte termijn niet lukte.'
Memorial Day
Het vierde bezoek van de president aan Afghanistan vindt bewust dit weekend plaats, het weekeinde voor Memorial Day. Maandag worden in de Verenigde Staten alle strijdkrachten herdacht die zijn omgekomen toen ze hun land dienden. Hoewel een groep journalisten en fotografen met de president meereisde, is het bezoek om veiligheidsredenen tot op het laatste moment strikt geheim gehouden.
Critici zien Obama's bezoek waarschijnlijk als een poging om ophef onder militaire veteranen te temperen. Openbare medische instellingen in Amerika werden er onlangs van beschuldigd niet op tijd voldoende zorg voor veteranen te hebben geleverd. De president benadrukte dat de VS hun 'heilige plicht' zullen blijven vervullen om veteranen te helpen.