Update

Obama biedt Netanyahu bemiddeling over Gaza aan

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het bemiddelingsanbod van de Amerikaanse president Barack Obama afgeslagen. Obama wilde bemiddelen om tot een staakt-het-vuren in Gaza te komen.

Israëlische soldaten bij de grens met Gaza Beeld ap
Israëlische soldaten bij de grens met GazaBeeld ap

Netanyahu niets weten van een wapenstilstand. 'Ik ga met niemand in gesprek over een staakt-het-vuren. Dat is geen overweging.'

Barack Obama maakt zich ernstige zorgen over de escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas. Volgens AP is het dodental in Gaza opgelopen tot zeker 85.

De Amerikaanse president onderstreepte telefonisch 'de noodzaak voor alle partijen om al het mogelijke te doen om hun burgers te beschermen en de situatie te helpen bekoelen', meldt het Witte Huis. 'De VS blijven klaar om te helpen komen tot een einde van de vijandigheden, inclusief een terugkeer naar het staakt-het-vuren van november 2012.'

Palestijnse gewonden
Egypte heeft zijn grens opengesteld voor gewonde Palestijnen. De grens was vorig jaar om veiligheidsredenen gesloten, maar is door de autoriteiten in Caïro vandaag tijdelijk opgesteld zodat Palestijnse gewonden behandeld kunnen worden in Egyptische ziekenhuizen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft Israël en Hamas opgeroepen om de wapens neer te leggen. 'Het is onaanvaardbaar voor burgers aan beide kanten dat ze permanent in angst voor de volgende luchtaanval moeten leven', aldus de VN-chef.

Opgelopen spanningen
De spanningen tussen de Palestijnen en Israëliërs zijn sterk opgelopen sinds de moord op drie Israëlische tieners op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en de moord op een Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem.

In 2012 kwam een akkoord tot stand na bemiddeling door Egypte en voormalig VS-buitenlandminister Hillary Clinton. Het maakte een einde aan acht dagen van Israëlische luchtaanvallen tegen Hamas.

Israël valt de Gazastrook vanuit de lucht aan Beeld ap
Israël valt de Gazastrook vanuit de lucht aanBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden