Obama bezoekt oorlogstoneel

President Barack Obama en bondskanselier Angela Merkel. Foto EPA/Ralf Hirschberger Beeld
President Barack Obama en bondskanselier Angela Merkel. Foto EPA/Ralf Hirschberger

DRESDEN - President Barack Obama heeft vanochtend besprekingen gevoerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voordat hij het voormalige concentratiekamp Buchenwald bezocht. In het Midden-Oosten maakt men intussen de balans op van Obama's speech in Caïro.

Obama zou in Duitsland ook een militair ziekenhuis bezoeken, waar in Irak en Afghanistan gewonde Amerikaanse militairen worden verzorgd. Morgen woont hij de president in Frankrijk de herdenking bij van D-Day, de geallieerde invasie van Frankrijk in 1944.

Daarmee staat het tweede deel van zijn buitenlands reis, die begon in Saoedi-Arabië en Egypte, in het teken van de noodzaak van militaire offers in de strijd voor internationale veiligheid. Obama zal dat naar verwachting in verband brengen met zijn plannen voor een intensivering van de militaire campagne in Afghanistan. De VS verlangen meer steun van de Europese Navolanden voor de strijd tegen Al Qaida en de Taliban.

De toespraak van Obama in Caïro, bedoeld om de beschadigde relatie tussen de VS en de islamitische wereld te herstellen, heeft onder het moslimpubliek positieve reacties opgeroepen, al viel in de koffiehuizen van de verschillende landen in het Midden-Oosten ook veel scepsis te beluisteren: veel bezoekers zeiden te wachten op daden in plaats van woorden.

De Israëlische en Palestijnse regeringen deden elk hun best de woorden van Obama in hun voordeel uit te leggen, terwijl radicale groepen als Hezbollah en Hamas zich niet onder de indruk toonden.

De toonzetting van Obama betekende in elk geval een welkome afwisseling van het verbale wapengekletter van George W. Bush, zo stelden Arabische commentatoren vast.

''Deze positieve toespraak maakt het mogelijk over te stappen van de religieuze strijd tussen beschavingen naar het gebied van de politieke realiteit,'' aldus Mohammad Abu Rumman, verbonden aan de Jordaanse krant Al Ghad. ''Van de voormalige retoriek over de botsing der beschavingen profiteerde alleen Al Qaida, die strijders kon rekruteren om de 'kruisvaarders' te bevechten.''

Dat Obama bereid was de erfenis van het kolonialisme en de Amerikaanse buitenlandse politiek medeverantwoordelijk te houden voor de kloof tussen het Westen en de islamitische wereld, viel goed bij hervormingsgezinde waarnemers in Iran. Obama noemde met name de betrokkenheid van de CIA bij de coup in 1953 tegen premier Mohammed Mossadeq.

''Die gebeurtenis is een nationalistisch symbool geworden in Iran, aldus Alireza Rajaee, politiek analist in Teheran. ''Degenen die betere betrekkingen met de VS voorstaan, kunnen dat nu zonder angst doen, omdat de VS nu deze historische fout heeft toegegeven.''
Israël, dat niet eerder door een Amerikaanse president in het openbaar zo was gekapitteld, liet de kritiek van Obama op de nederzettingenpolitiek in een officiële verklaring onweersproken. De regering in Jeruzalem zei de hoop van Obama op 'een nieuw tijdperk' te delen en wees op de noodzaak van 'Arabische erkenning van Israël als joodse natie'.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas liet verklaren dat Obama's rede 'een goed uitgangspunt' is. Volgens de woordvoerder van Abbas gaf Obama duidelijk te kennen dat 'vrede gebaseerd moet zijn op een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad'.

Maar Hamaswoordvoerder Ayman Taha zei niets nieuws gehoord te hebben. ''George W. Bush zei ook al te streven naar een tweestatenoplossing.'' Volgens Hamasminister Ahmed Youssef is Obama eenzijdig door van de Palestijnen te verlangen dat zij het bestaan van Israël erkennen, terwijl er sprake is van een bezetting. ''Israël erkent ons bestaan niet, waarom zouden wij dan Israël erkennen?'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden