Obama bespreekt bevoegdheden NSA

President Barack Obama heeft een bijeenkomst belegd met Democratische en Republikeinse congresleden om de bewakingsprogramma's van de National Security Agency (NSA) te bespreken.

Heleen van Lier
De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

De bijeenkomst in het kantoor van Obama zal gaan over de privacybezwaren over het PRISM-programma die zijn gerezen na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De aankondiging volgt vlak na het nieuws dat de Russische autoriteiten asiel hebben verleend aan Edward Snowden.

De Obama-regering zegt dat de voordelen van het programma nog steeds opwegen tegen de nadelen, maar is bereid om te bekijken of de wijze waarop gebruik gemaakt wordt van de gegevens kan worden gewijzigd. Vooral de privacyschendingen van burgers liggen onder vuur.

Toegegeven
De NSA heeft gisteren voor het eerst publiekelijk toegegeven dat het bij vermoedens van terrorisme de beschikking heeft over miljoenen telefoongegevens van nagenoeg alle Amerikanen. Het hoofd van de NSA, Keith Alexander, zei op een hackersconventie in Las Vegas dat zijn organisatie 54 terroristische complotten heeft kunnen verijdelen door gebruikmaking van die database.

Overigens werd direct sceptisch gereageerd op dat aantal. 'Zoveel complotten lijken me in de verste verte nog niet mogelijk', zei de Democratische Senator Patrick Leahy, voorzitter van het Gerechtelijk Comité. Hij vindt dat het programma moet worden gestopt als het niet effectief blijkt te zijn. 'En tot dusver ben ik nog niet overtuigd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden