Obama bespaart collega's hawaïhemden

De Amerikaanse president Obama heeft gisteren gebroken met een frivole traditie die bijna twintig jaar geleden werd ingezet door zijn voorganger Clinton. De wereldleiders op de APEC-top in Hawaï hoefden voor de ceremoniële foto niet aan te treden in veelkleurige hawaïhemden.

Saaie boel: het ceremoniële groepsportret van de niet in hawaïhemden gestoken leiders van APEC-lidstaten, gisteren in Honolulu.Beeld getty

Sinds 1993 was het de gewoonte dat ze werden geportretteerd in de dracht die kenmerkend was voor de plaats waar de bijeenkomst werd georganiseerd. In dat jaar, toen de top voor lidstaten van de Asia-Pacific Economic Cooperation werd gehouden in Seattle, de bakermat van de Amerikaanse luchtvaartindustrie, werden de leiders geacht zich te hullen in een door Bill Clinton geleverd, splinternieuw bomberjacket.

Vrijstelling
Gisteren maakten de leiders van de Aziatisch-Pacifische naties, onder wie de Russische president Medvedev en zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao, dankbaar van Obama's vrijstelling gebruik door voor het groepsportret aan te treden in hun allersaaiste outfit. Zelfs de folkloristische Hawaïaanse bloemenslinger ontbrak. Alleen de Australische premier Julia Gillard stak, met haar witte jasje, nog enigszins luchtig af bij het oerdegelijk geklede herengezelschap.

Bij de vorige APEC-top, in Japan, werd eveneens gebroken met de traditie omdat de organisatie de leiders niet wilde ontrieven met urenlange pas-sessies voor een nauwsluitende kimono. In plaats daarvan traden de politici aan in vrijetijdskledij.

Breuk
Obama's breuk met het verleden is des te opvallender omdat hij zelf is geboren in Honolulu en bovendien twee jaar geleden, toen Hawaï als plaats van handeling werd uitgekozen, zijn collega's het poseren in hawaïhemd in het vooruitzicht had gesteld. Hij had zich evenwel door zijn staf laten overhalen om van de traditie af te zien, verklaarde hij gisteren tijdens een toespraak.

Poncho's
In de loop van de jaren droegen de politici tijdens de APEC-top onder meer zogeheten hanboks in Zuid-Korea, zijden tangzhuang-gewaden in China, zeiljacks in Nieuw-Zeeland en poncho's in Peru. Volgend jaar wordt de bijeenkomst gehouden in Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden