Obama belt met Poetin over Snowden

De Amerikaanse president Barack Obama belt vandaag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over klokkeluider Edward Snowden. De woordvoerder van het Witte Huis benadrukte dat de Amerikanen op de uitlevering van Snowden blijven aandringen.

Snowden tijdens de bijeenkomst op het vliegveld in Moskou. Beeld reuters
Snowden tijdens de bijeenkomst op het vliegveld in Moskou.Beeld reuters

Waarnemers zeggen dat het nadelig zal zijn voor de betrekkingen tussen Moskou en Washington, als Snowden asiel krijgt in Rusland.
Eerder hadden enkele Latijns-Amerikaanse landen Snowden al asiel aangeboden, waaronder Venezuela, maar de door de VS gezochte klokkenluider zou niet kunnen uitreizen. Snowden had in meer dan 20 landen politiek asiel aangevraagd, maar in de meeste landen kreeg hij nul op het rekest.

Snowden had vrijdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties op het vliegveld. Het was voor het eerst dat Snowden weer in het openbaar verscheen sinds zijn aankomst uit Hongkong, waar hij bijna drie weken geleden vertrok.

Snowden zei tijdens de bijeenkomst dat hij politiek asiel in Rusland aan wilde vragen en vroeg om de hulp van de mensenrechtenorganisaties hierbij. Op termijn wil Snowden naar Latijns-Amerika gaan.

Schaden
De Russische president Vladimir Poetin bood Snowden al eerder asiel aan, op voorwaarde dat hij zou stoppen met het 'werk dat erop gericht is onze Amerikaanse partner te schaden'. De Amerikaan die al bijna drie weken op het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou verblijft, had dit aanbod eerder afgewezen. Maar vrijdag haalde hij bakzeil. Als hij asiel krijgt in Rusland, kan hij zich vrijer bewegen en kan hij het vliegveld verlaten.

Snowden zei vrijdag dat hij niet van plan is de Verenigde Staten schade te berokkenen. Een woordvoerder van het Kremlin liet in een reactie weten dat de voorwaarden voor asiel nog dezelfde zijn als eerst.

Vladimir Poetin. Beeld afp
Vladimir Poetin.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden