Update

Obama belooft gerechtigheid na bloedbad Aurora

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag gerechtigheid beloofd aan de bewoners van de stad Aurora. De gemeente ten oosten van Denver, de hoofdstad van Colorado, werd gisteren getroffen door een bloedbad in een bioscoop. Een 24-jarige man schoot op bezoekers van de eerste voorstelling daar van de nieuwe film The Dark Knight Rises en beroofde daarbij 12 mensen van het leven. Er vielen 58 gewonden, van wie 11 er slecht aan toe zijn.

Redactie
President Obama in een eerste reactie op het bloedbad in Aurora, gisteren. Beeld afp
President Obama in een eerste reactie op het bloedbad in Aurora, gisteren.Beeld afp

'De federale regering is bereid al het nodige te doen om de verantwoordelijken voor deze gruwelijke misdaad voor de rechter te brengen', aldus Obama in een radiotoespraak. De dader is een 24-jarige man, James Eagan Holmes, die zonder weerstand door de politie kon worden aangehouden. Hij zei: 'I am the Joker', verwijzend naar een vijandige figuur uit de Batman-strips. De ex-geneeskundestudent had zijn haar rood geverfd en hij had vier vuurwapens en traangas bij zich.

Holmes zei dat er explosieven in zijn woning lagen. De politie gaat die vandaag met behulp van een robot proberen onschadelijk te maken.

Promotie
De makers van The Dark Knight Rises hebben hun promotiereis naar Mexico afgezegd. De filmmaatschappij Warner Bros heeft bekendgemaakt dat de makers van de film, onder wie de acteurs Anne Hathaway en Josep Gordon-Levitt, maandag niet zoals gepland naar Mexico gaan. Gisteren werden de reclame-activiteiten voor de film in Frankrijk stilgelegd.

Wapenwet
De bloedige schietpartij donderdagnacht heeft de aandacht afgeleid van de campagnestrijd in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney weigeren echter zich uit te laten in het oplaaiende debat over de Amerikaanse wapenwetgeving.

Zoals altijd na een dodelijke schietpartij van deze omvang in de Verenigde Staten vliegen voor- en tegenstanders van wapenbezit elkaar in de haren. Behalve de gebruikelijke woorden over eenheid en verdraagzaamheid klonk uit de monden van Obama en Romney echter geen woord over dit heikelijke onderwerp - een kwestie die nu ook opvallend afwezig blijkt in de campagnestrijd.

De zwijgzaamheid van beide kandidaten werd door de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, een groot voorstander van strengere wapenwetgeving, schamper onthaald. 'Weet je, sussende woorden zijn mooi, maar misschien wordt het tijd dat de twee mensen die president van de Verenigde Staten willen worden opstaan en ons vertellen wat ze hier aan gaan doen.'

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 riep Obama nog op tot herinvoering van een verbod op semiautomatische wapens, een verbod dat ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton werd ingevoerd, maar onder president George Bush kwam te vervallen. Sinds Obama's aantreden heeft hij echter niet meer geprobeerd dit verbod, of andere verboden, door te voeren.

Verbod
Als senator in de staat Illinois steunde Obama een verbod op alle soorten semiautomatische wapens en was hij voorstander van strengere regels voor vuurwapens. Ook Romney steunde als gouverneur van Massachusetts maatregelen om wapenbezit in te perken. In 1994 zei hij 'niet aan de kant van de NRA' te staan. De NRA, de National Rifle Association, is de machtige Amerikaanse wapenlobbygroep. Dit voorjaar, in de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap, zei Romney echter tegen de NRA de bewaker te zijn van het tweede amendement van de grondwet, dat het recht op wapenbezit garandeert.

Na een schietpartij in Tucson, Arizona, vorig jaar, waarbij zes doden vielen en het congreslid Gabrielle Giffords zwaargewond raakte, riep Obama op tot maatregelen om te voorkomen dat 'onverantwoordelijke wetsovertreders' aan wapens kunnen komen. Nu, een jaar later, is er nog steeds geen wetgeving doorgevoerd die hiertoe moet leiden.

'De president is van mening dat we verstandige maatregelen moeten nemen om de rechten van het tweede amendement voor Amerikanen te beschermen, terwijl we ervoor zorgen dat diegenen die onder bestaande wetgeving geen wapens mogen hebben die ook niet krijgen', zei Witte Huis-woordvoerder Jay Carney.

Anderen, zoals burgemeester Bloomberg, verlangen meer duidelijkheid. De vraag is eenvoudig, zei hij in een radio-interview: 'Wat gaan ze aan de wapens doen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden