Update

Obama begint tweede ambtstermijn

Barack Obama heeft zondag in het Witte Huis de eed afgelegd voor zijn tweede en laatste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Voorzitter John Roberts van het hooggerechtshof nam hem de eed af. Omdat de inauguratie op zondag valt, was het een bijeenkomst in kleine kring. Maandag, bij de openbare en feestelijke beëdiging, houdt Obama een rede over zijn plannen voor de komende 4 jaar.

null Beeld ap
Beeld ap

De ceremonie had plaats in de Blauwe Kamer van het Witte Huis. Obama hield zijn hand op de bijbel, terwijl hij de eed uitsprak, en omhelsde vervolgens zijn vrouw Michelle. 'Ik heb het gedaan', zei de president en omarmde zijn twee kinderen.

Ook vicepresident Joe Biden legde eerder zondag in een kleine ceremonie in zijn kantoor de eed af. Hij deed dat op een Keltische bijbel die al sinds 1893 in zijn familie is.

De beëdiging van de president en zijn vicepresident moet volgens de Amerikaanse grondwet op 20 januari plaatshebben. De Democraat Obama won op dinsdag 6 november de presidentsverkiezingen van de Republikein Mitt Romney. Hij kreeg ongeveer 3,5 miljoen stemmen meer. Obama kreeg 332 kiesmannen achter zich en Romney 206. In het Amerikaanse kiesstelsel bepalen de kiesmannen wie de president wordt. Net als de afgelopen 4 jaar zal Joe Biden als vicepresident fungeren.

De Amerikanen kozen in november ook een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde deel van de Senaat. In het eerste orgaan zijn de Republikeinen in de meerderheid gebleven, in de Senaat hebben de Democraten opnieuw de meerderheid.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden