OBA verhuist cd's en dvd's en maakt het lenen gratis

De Centrale OBA op de Oosterkade speelt in op het veranderende leengedrag van de muziekcollectie: een deel van de populaire jongerenmuziek wordt niet langer aangeboden op cd. Overige cd's en ook dvd's verhuizen naar de vierde verdieping en zijn voortaan gratis te leen.

Charlotte Knobben
De Centrale OBA op de Oosterdokskade Beeld ANP
De Centrale OBA op de OosterdokskadeBeeld ANP

Cd's en dvd's lenen bij de bibliotheek: voor menigeen een jeugdsentiment, zo besefte ook de OBA. Op de eerste verdieping stonden steeds minder mensen voor de desbetreffende schappen. Muziek voor jongeren (waar popmuziek en amusement onder wordt verstaan) is over een tijdje dan ook alleen digitaal, via MuziekWeb, te verkrijgen.

"Wij willen met de tijd mee gaan, ook al doet het pijn in het hart. Met name jongeren komen tegenwoordig makkelijker op andere manieren aan muziek," aldus Lianne Kraak, woordvoerder van OBA. Volgens Kraak valt het met de daling van jongerenboeken nog mee. "Op dat gebied vinden er nog geen drastische veranderingen plaats."

Gratis
Muziek van Nederlandse bodem blijft wel verkrijgbaar op cd. Daarnaast zijn de collecties jazz, klassiek en wereldmuziek nog te lenen. Deze cd's liggen vanaf 18 april op de vierde verdieping. Kraak: "Er is een vaste groep klanten die hier interesse in heeft. Op deze manier spelen we in op de huidige vraag." Ook zijn cd's en dvd's vanaf dan gratis te leen, in plaats van de huidige 1 euro per item per week. Dit geldt voor alle vestigingen.

De verhuizing vindt plaats van 29 maart tot en met 17 april. De muziek- en filmcollectie is dan tijdelijk niet beschikbaar.

De eerste verdieping wordt vrij gemaakt voor Volksvlijt 2056: een tentoonstelling over de toekomst van Amsterdam, die op 12 april opent. Daarin worden twaalf thema's behandeld: van toerisme tot waar we over vijftig jaar zullen gaan werken. Twaalf kunstenaars buigen zich ieder over één thema.

Het Parool maakt in aanloop naar de opening van de tentoonstelling een serie over de toekomst van de stad.

Lees ook:
'Het wordt tijd dat Amsterdam rechtop gaat staan' [+]
Hoe praten we in de toekomst met elkaar? [+]
De toeristische druk verlichten? Leg nieuwe straten aan [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden