OBA start leer- en werkbibliotheek in de Bijlmer

De OBA krijgt vanaf november een leer- en werkbibiliotheek in het CEC-gebouw in Zuidoost. Hiermee wil de bibliotheek bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen met een achterstand.

Jorien van der Keijl
Het CEC-gebouw waarin OBA Ganzenhoef zich gaat vestigen Beeld Unisphere
Het CEC-gebouw waarin OBA Ganzenhoef zich gaat vestigenBeeld Unisphere

De leer- en werkbibliotheek OBA Ganzenhoef in Bijlmer-Oost wordt een 'junior hotspot'. Het is een pilot om te zien of er behoefte is aan kleinere vestigingen in de buurt van scholen en in kinderrijke gebieden.

Meer kleinere vestigingen verspreid door heel Amsterdam waardoor elk kind lopend naar een bibliotheek kan: het is een wens van OBA-directeur Martin Berendse. Hij vindt het essentieel om de 26 bestaande OBA-vestigingen nog met minimaal 10 uit te breiden in de stad. "Sommige leerkrachten uit Nieuw-West en Zuidoost willen nu gebruikmaken van een bibliotheek, maar hun school zit nu te ver van een vestiging af."

Gemiste kans
Dat vindt hij een gemiste kans. "Het is de taak van de OBA om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen, maar dan moet dat wel kunnen. De gemeente laat hierbij, volgens hem, steken vallen. "De OBA speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen, maar vorig jaar moesten we zelfs een miljoen bezuinigen. Wanneer gaat de gemeenteraad inzien dat ze juist in de OBA moeten investeren?"

De keuze voor de pilot in Zuidoost is niet arbitrair. "De gemeentelijke statistieken liegen er niet om. De schoolresultaten van kinderen liggen in deze buurt onder het gemiddelde. In Noord heeft de OBA vier vestingen, in Zuidoost maar twee. Terwijl de bibliotheek juist in deze wijk vertegenwoordigd moet zijn."

De reden volgens Berendse? "Laat ik het neutraal zeggen: toen ze er nog over gingen, vond kennelijk het ene stadsdeel een bibliotheek belangrijker dan het andere. Nu is er voor de gemeenteraad weer een kans om te investeren."

Voor het eerst gaat de OBA samenwerken met onderwijsinstellingen als Orion, ROC op Maat en kinderdagverblijf Kids Academy om stageplekken te verlenen. Bij deze leerwerkplekken kunnen leerlingen terecht als receptionist en toezichthouder van de bibliotheek.

Lasersnijders
Bij de OBA-hotspot kunnen kinderen boeken lenen, maar ook meedoen met activiteiten op de computer, zoals leren programmeren en taal- en digitale vaardigheden. Want als je een spreekbeurt houdt, hoe zoek je dan naar de juiste informatie op internet?

Ook start de OBA samen met het Orioncollege en ROC een Maakplaats 021 onder begeleiding van docenten en leerlingen van de onderwijsintellingen. Dit programma, voor het eerst gelanceerd bij de OBA Waterlandplein, krijgen kinderen de kans om te werken met 3d-printers en lasersnijders om kennis te maken met moderne technologie.

Martin Berendse, directeur OBA Beeld OBA
Martin Berendse, directeur OBABeeld OBA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden