Lezersbrief

‘OBA Next is niet geschikt voor de Zuidas’

Paroollezer Henk Jan Gortzak vindt dat de inhoud van OBA Next extra bewijs is dat die uitbreiding van de OBA er in deze vorm niet moet komen. 

De OBA op het Oosterdokeiland.Beeld ANP XTRA

Na tweeënhalf jaar leegstand is de eerste etage van de OBA Oosterdok heringericht. De tentoonstelling Future Cities neemt de helft van de ruimte in. Ik vraag mij af waarom er nog een tentoonstellingsruimte in de OBA komt, maar goed.

Interessanter is wat er op de andere helft van de ruimte is gebeurd: een voorproefje van ‘OBA Next’, het nieuwe paradepaardje. In september 2018 noemde de OBA-directeur dit ‘een open, lege ruimte als laboratorium, een razend populaire study share’.

In de beleidsvisie 2019-2022 heet het ‘het nieuwe internationale kenniscentrum als het innovatieprogramma voor informatiewijsheid’. Echt, zo staat het er. En nu is daar het op 9 juni geopende ‘house of skills’.

De bezoeker wordt er uitgedaagd ‘zich voor te bereiden op werk van de toekomst’. Nu behoor ik, als gepensioneerde, niet meer tot de doelgroep, maar als OBA-lid ben ik wel geïnteresseerd in de bibliotheek van de toekomst. Ik vraag mij serieus af of dit ‘arbeidsbureau van de 21ste eeuw’ thuishoort in de OBA, en dan ook nog op deze locatie.

Ik weet dat er veel groepen in schoolverband een bezoek brengen aan de OBA. Of die blij worden van het uitgangspunt ‘dat het niet alleen om diploma’s gaat, maar ook om skills’ – wat wij gewoon vaardigheden noemden -, is voor mij de vraag.

Ik stuurde op 13 januari een brief aan M. Berendsen, OBA-directeur, en M.J. Cohen, voorzitter raad van toezicht, met een aantal vragen over de inhoud en financiering van de plannen. Zo wordt er voor dit laatste weer een grotere inzet van vrijwilligers gevraagd. Helaas heb ik nooit antwoord gekregen.

Tegelijkertijd speelde er in de gemeenteraad een debat over de plannen voor een nieuwe vestiging van de OBA – met zowel een programma als de naam OBA Next – aan de Zuidas. Net als het Oosterdok is dat een van de duurste stukjes Amsterdam.

De coalitiepartijen zijn voor, de gezamenlijke oppositie is tegen, zo schreven zij in Het Parool van 9 juli.

De inhoud van OBA Next is voor mij een extra bewijs dat die uitbreiding van de OBA in deze vorm er niet moet komen. De OBA-directeur wees in september 2018 nog enthousiast op de aanwezige studenten in de study share. Nu hangen er in de ruimtes van het house of skills bordjes met de tekst dat dit geen werkplekken voor hen zijn.

Henk Jan Gortzak, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden