OBA gaat op zoek naar een kinderdirecteur

De OBA zoekt een kinderdirecteur. De bibliotheek roept kinderen in groep 5, 6 of 7 op om te solliciteren.

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

Meer dan de helft van de leden van de openbare bibliotheek zijn jeugdlid, zo'n 100.000 kinderen en jongeren.

Best gek eigenlijk dat een man van ruim 50 jaar, directeur Martin Berendse, beslist wat er interessant is voor kinderen. Zo ontstond het idee voor een kinderdirecteur.

De kinderdirecteur mag meedenken over activiteiten in de bibliotheek voor kinderen en is één dag in de maand aan het werk in één van de 25 vestigingen van de OBA.

Hij of zij wordt betrokken bij de Kinderboekenweek, mag vloggen over de bieb, meevergaderen met directeur Berendse en een kinderfeestje houden. Ook mag de kinderbaas met de hele schoolklas naar een voorstelling in de bibliotheek.

Solliciteren met een filmpje
De komende weken mogen kinderen uit groep vijf, zes en zeven hun sollicitatie via een filmpje insturen. Uit alle inzendingen worden drie kandidaten gekozen.

Vervolgens kunnen Amsterdammers hun favoriet kiezen. Na gesprekken met de drie kinderen besluit de OBA wie de eerste OBA-kinderdirecteur wordt. In januari 2017 volgt de inhuldiging.

Tijdens de herfstvakantie worden alvast workshops solliciteren gegeven. De uiterste inzenddatum voor de sollicitaties is 6 november.

Je moet wel durven
Waar moet je als kinderdirecteur aan voldoen? "We zoeken een kind met goede ideeën, iemand die creatief is, en ook wel wat durft, bijvoorbeeld praten voor een groot publiek. En iemand die graag in de bieb komt en van verhalen houdt," zegt Lianne Kraak, woordvoerder van de OBA.

Voor de kleine directeur is er zelfs een vergoeding. De Nieuwe Boekhandel op de Bos en Lommerweg heeft aangeboden dat de kinderdirecteur elke maand een boek mag uitzoeken. "Een boek lenen is heel leuk, maar een boek houden is wel heel speciaal," aldus Kraak.

Hoeveel tijd de nieuwe directeur kwijt zal zijn, gebeurt in overleg met de ouders. "Het is een erebaan, en natuurlijk ben je minder tijd kwijt dan de echte directeur," zegt Kraak. De kinderdirecteur is een jaar lang de baas en krijgt een vaste begeleider.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden