Review

Oasis doet iets al te cool

Lead-zanger Liam Gallagher (links) speelde in de Heineken Music Hall zoals altijd weer Zijne Coolheid zelve. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Lead-zanger Liam Gallagher (links) speelde in de Heineken Music Hall zoals altijd weer Zijne Coolheid zelve. Foto ANP/Marcel Antonisse

Noel Gallagher heeft zijn vakantiehuis op Ibiza van de hand gedaan. De reden: vlakbij had ook James Blunt een optrekje gekocht. Als rechtgeaarde rocker kon Gallagher het zich naar eigen zeggen niet veroorloven in de nabijheid van zo'n watje te verkeren. De gedachte alleen al dat Blunt op een 'cd-worp afstand' alweer zo'n vreselijk kutliedje aan het schrijven was!

Ja, met de de gebroeders Gallagher kun je nog altijd lachen. Maar de tijd dat hun groep Oasis er muzikaal echt toe deed, ligt al ver achter ons. Het vorig jaar verschenen Dig out your soul was het zoveelste album van de groep waarop hooguit drie goede songs stonden. De belangstelling voor hun concerten is er niet minder om. De huidige Oasistournee is zelfs de grootste die de groep ooit in Europa ondernam.

Daarmee begint Oasis te lijken op de Rolling Stones, wier platen ook al tijden te verwaarlozen zijn, maar die nog altijd een enorme publiekstrekker zijn. Maar hoewel hun publiek vast dik tevreden zou zijn als ze zich zouden beperken tot songs van hun eerste twee albums, die verschenen in de hoogtijdagen van de Britpop, willen de broertjes Gallagher meer zijn dan een nostalgieact, die op het podium alleen greatest hits brengt.

Dat pakte gisteravond bij het eerste van twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall wisselend uit. De logge psychedelische songs van Dig out your soul, met zeker voor Oasis lange gitaarsolo's, lagen zwaar op de maag, maar een hoogtepunt was het door Noel gezongen The Masterplan, nota bene ooit het B-kantje van Oasis' allergrootste hit Wonderwall.

Noel leek er zin in te hebben in de Heinekenhal. Broer Liam speelde als altijd weer Zijne Coolheid zelve. Zijn winterjas hield hij het hele optreden aan, bewegen deed hij zo min mogelijk, maar als er even niets te zingen viel, sjokte hij direct het podium af. Halverwege de jaren negentig was die gespeelde onverschilligheid heel vermakelijk. Nu Liam opkruipt naar de veertig begint zo'n houding langzamerhand toch wat belachelijk te worden.

Wie voor oude hits kwam, werd bediend aan het einde van het optreden. Vooral het mannelijk deel van het publiek zong luid mee met de ballads Don't look in anger en Wonderwall. Het klonk precies als de voetbalkoren die we kennen uit de nabijgelegen Arena. (PETER VAN BRUMMELEN)

Oasis. Gehoord: Heineken Music Hall, woensdagavond. Herhaling: aldaar, donderdag (uitverkocht).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden