Eva de Rooij van Villa Buitenlust en Bart Blaauw van buurtboerderij Ons Genoegen.

PlusReportage

‘Oase’ bij Westerpark bezorgd over Haven-Stad: ‘Laat de rust met rust’

Eva de Rooij van Villa Buitenlust en Bart Blaauw van buurtboerderij Ons Genoegen.Beeld Dingena Mol

In Villa Buitenlust vergaderen bedrijven en komen vermoeide mantelzorgers op verhaal. De sociale onderneming draait als een tierelier, maar er zijn zorgen over de plannen voor het Westerpark.

Het is een oase, een rustige plek in de drukke stad. “De perfecte plek om op verhaal te komen,” vertelt Eva de Rooij over Villa Buitenlust, aan de rand van het Westerpark. Achter de Spaarndammerdijk, verstopt in het groen, behoort de houten villa tot de best bewaarde geheimen van de stad. “Af en toe komt er een nieuwsgierige wandelaar binnen om te vragen wat we hier doen,” zegt De Rooij. “De meeste mensen hebben geen idee van ons bestaan.”

Een jaar geleden startte De Regenboog Groep een sociale firma in het vroegere ggz-hotel. Het gebouw kreeg een nieuwe naam en een nieuwe functie. Villa Buitenlust combineert de verhuur van ruimte voor bedrijfstrainingen met het bieden van respijtzorg aan Amsterdammers die even rust nodig hebben. Dat kunnen vermoeide mantelzorgers zijn, maar ook mensen met psychische klachten of patiënten die herstellen van een auto-ongeluk.

Gratis yoga

De combinatie van zakelijke gastvrijheid en sociale zorg heeft goed uitgepakt, zegt De Rooij, die vorig jaar als kwartiermaker neerstreek in de villa. “We hebben tien kamers met 22 bedden. De verschillende groepen gebruikers zorgen voor ontspanning: er wordt hier niet alleen maar over zware onderwerpen gepraat. Op donderdag is er gratis yoga. Daar liggen de respijters op hun matje naast de mensen die toevallig net die dag een leiderschapstraining volgen.”

Het eerste jaar was pionieren voor de kwartiermaker en haar team van tien vrijwilligers, deels cliënten van De Regenboog. “Er is heel hard gewerkt door iedereen. Het pand is ingericht en er is een systeem ontwikkeld voor de boekingen. Het terrein was verwilderd, de tuin was veranderd in een brandnetelparadijs. Dat ziet er nu allemaal weer netjes uit. Er ligt een nieuwe jeu-de-boulesbaan, en ons klussenteam heeft mooie houten zitbanken gemaakt.”

Ook binnen was het zoeken naar wat werkt en wat niet. De respijters in de villa zijn doorverwezen door een huisarts of een hulpverlener. “Een keer hebben we een man opgevangen die dicht tegen een psychose aan bleek te zitten. Er zijn geen ongelukken gebeurd, maar het is bij één nacht gebleven. Voor zulke patiënten hebben wij de zorg gewoon niet in huis. Mensen moeten hier zelfstandig kunnen verblijven en geen overlast veroorzaken voor de andere gebruikers.”

Dell vaste klant

De zakelijke kant van de sociale onderneming loopt goed. Er is al een aantal bedrijven vaste klant van Buitenlust. Computerfabrikant Dell en modemerk Toms, om er twee te noemen, maken geregeld gebruik van de villa. “De bedrijven zitten in de buurt en zoeken een aantrekkelijke plek voor cursussen en vergaderingen, maar het sociale aspect speelt ook een rol. We merken dat steeds meer bedrijven het belangrijk vinden om ook iets terug te doen voor de samenleving.”

Met de buren van buurtboerderij Ons Genoegen, ook onderdeel van De Regenboog, is inmiddels een hechte samenwerking ontstaan. De Rooij: “Als onze bedrijven een lunch bestellen, laten we die verzorgen door de buurtboerderij. Als daar een bruiloft is, kunnen de gasten bij ons overnachten. We vormen samen een sociaal blok. Dat is nodig ook, want er komen allerlei ontwikkelingen op ons af die voor onze toekomst van belang zijn.”

Donkere wolken

Manager Bart Blaauw van de buurtboerderij is aangeschoven om mee te praten over die donkere wolken. Het gaat onder meer over de komst van Haven-Stad, de nieuwe wijk in het Westelijk Havengebied, die zich uitstrekt tot aan het Westerpark. Blaauw: “We praten over duizenden woningen aan de andere kant van dijk. Dat gaat het hele karakter van ons gebied veranderen. Het Westerpark wordt voor de bewoners van de nieuwbouw een belangrijk recreatiegebied.”

De Rooij knikt instemmend. “Het Westerpark bestaat momenteel nog uit twee verschillende werelden. Bij de Westergas is de stadse drukte, hier de rust. Het spoor is de scheidslijn. Aan de andere kant is de koffie ook twee keer zo duur. Er liggen nu plannen om onze kant te ontsluiten, ook om de drukte te spreiden. Wij maken ons zorgen dat het over vijf of tien jaar óveral druk is. Wij pleiten ervoor de rust aan deze kant van het park juist te koesteren en te beschermen. Laat de rust met rust.”

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden