Lezersbrief

'O ja! Bij ons heet dat een spaarkameel'

Briefschrijver Pieter Landman oefent Nederlands lezen wekelijks met scholieren in Amsterdam. Zij hebben daar nog moeite mee vanwege hun wortels in een ander land. 'De kinderen zijn zo sterk, zo vol idealen, zo hoopvol over hun toekomst.'

'Kerstkransje', 'droomogen' of 'rommelhok': leg dat maar eens uitBeeld ANP

Vrijdagochtend half elf, pauze op het vmbo in Oost. 951 leerlingen uit 64 landen. Veel rumoer in de gangen en de trappen van het zes verdiepingen tellende gebouw. Ze kletsen, schreeuwen, zingen, knuffelen, zoenen, stoeien en zijn vooral in de weer met hun mobieltje tot de bel gaat. ­Alles in een geur van puberzweet.

Elke vrijdag ben ik hier om als vrijwilliger met een kleine groep leerlingen Nederlands te lezen. Ze spreken onze taal al heel goed, maar echt goed lezen is vaak lastig. Ieder leest op zijn of haar niveau, maar toppers zijn het allemaal. Abdel, Musa en Anissa uit Syrië, Gebre uit Eritrea, John uit Ghana en Pjotr uit Polen.

Dat lezen is een verhaal apart. De school werkt met geselecteerde boeken op verschillende niveaus, maar vaak wat ouderwets. We lezen bijvoorbeeld De gestolen koffer, Wat een zomerkamp of Een echt eilandkind.

Op pagina 40 van dat laatste boek staat: 'Hoor de golven tegen elkaar slaan. Huizenhoog worden Tim en Laura opgetild. De bliksem splijt de hemel. De zee gromt en raast als een dolle hond. De golf werpt hen weg.'

Ik vraag Musa, die op zijn lange reis met de boot van Turkije naar Griekenland is gekomen, of hij dit raar vindt om te lezen. Hij heeft er geen enkel probleem mee, zegt hij.

We praten nog even door over de gevaren onderweg en dan zegt hij dat honger hem veel erger lijkt. We komen ook heel wat rare woorden in die boekjes tegen. 'Kerstkransje', 'droomogen' of 'rommelhok'. Leg dat maar eens uit.

Vorig jaar las ik met Nouria uit Algerije, die ook heel goed Frans sprak. We lazen het woord spaarvarken. "Weet je wat dat is? vroeg ik. "Nee," zei ze. Ik legde het haar uit en toen zei ze: "O ja, dat hadden we in Algerije ook, alleen bij ons heet het een spaarkameel."

Steeds weer een bijzondere dag, zo inspirerend. Ze zijn zo sterk, zo vol idealen, zo hoopvol over hun toekomst. Ik heb ook zin in de toekomst van dit land, vooral op vrijdag.
Pieter Landman, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden