Patrick Meershoek artikel roze grootBeeld Artur Krynicki

O Amsterdam, verrukkelijke gekke rotstad

PlusPatrick Meershoek

In de kringloopwinkel kocht ik O verrukkelijke gekke rotstad, een boek dat in 1975 werd uitgebracht ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van Amsterdam. Ik betaalde er één euro voor, en dat leek me een koopje voor een reis terug in de tijd aan de hand van verhalen van collega’s uit die jaren en honderden foto’s.

De prachtige titel dekt de lading volledig. In de meeste bijdragen wordt de liefde voor de stad stevig gekruid met kritiek. Dat is typerend voor de Amsterdammer, schrijft burgemeester Ivo Samkalden in zijn bondige voorwoord: die spreken openhartig en kritisch over alles wat er gebeurt in de stad waar ze – ondanks alles – aan gehecht zijn.

Dat is niet veranderd, kunnen we bijna een halve eeuw later met een gerust hart vaststellen. Hoewel de tijdgeest tegenwoordig enthousiasme verordonneert, wordt in Amsterdam vooral veel geklaagd en gemopperd over de gang van zaken in de stad. In de rest van het land wordt trouwens ook veel geklaagd en gemopperd over Amsterdam.

Dat er veel veranderd is, is een feit. In het jubileumboek treft de lezer een andere stad aan. Op de Noordermarkt worden in 1975 kippen en duiven verhandeld in plaats van biologisch geteelde groenten. De stad trekt jaarlijks 1,5 miljoen toeristen en telt nog geen 400 restaurants, waarvan de helft een buitenlands menu aanbiedt.

Dat is nu allemaal anders, met dank aan de enorme welvaart die op de stad is neergedaald. Er zijn nu geen krotwoningen meer te vinden, of roestige auto’s op straat. Op de daken waar vroeger de duivenmelkers rammelden met een blikje voer, liggen de bewoners nu languit op een loungebank van het model Ibiza een gin-tonic weg te slurpen.

Dezelfde welvaart maakt ook oplossingen mogelijk voor problemen die vijftig jaar geleden al werden aangekaart. In 1975 ging een grote groep fietsers de straat op om te demonstreren voor een autovrije stad. De demonstranten hebben er lang op moeten wachten, maar hun wens wordt nu in hoog tempo werkelijkheid.

Burgemeester Femke Halsema kondigde vorige week aan dat op de Stopera de voorbereidingen van start zijn gegaan voor de viering in 2025 van het 750-jarig bestaan van de stad. Dat zal ongetwijfeld een groot feest worden, maar ik hoop dat er ook weer een jubileumboek verschijnt, met verhalen over en veel foto’s van de stad van nu.

Een boek dat weer vijftig jaar later in de kringloopwinkel kan worden gevonden en duidelijk laat zien hoe Amsterdam in een halve eeuw tijd is veranderd. Wat zullen de terugkerende ­thema’s zijn? Toerisme, festivals, gentrificatie, het overvloedige aanbod van eten en drinken? Wat zal de toon zijn: optimistisch over de toekomst of somber?

Misschien van allebei een beetje, zoals het hoort in Amsterdam. In dat geval weet ik nog wel een goede titel: O verrukkelijke drukke rotstad.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? Mail naar patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden