PlusColumn

O, afschuwelijke winterstop

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Vervloekte winterstop. Liefst was het voetbalprogramma na 23 december moeiteloos doorgegaan, tot aan het eind van de competitie.

Alle fysiologische berekeningen ten spijt: gewonnen wedstrijden zijn de beste energiebronnen voor de volgende duels en de broederschap zat als een meeuw in glijvlucht: in balans, elegant, zonder hapering.

O afschuwelijke winterstop, spelbreker van glijvluchten, saboteur van stevig lijkende fundamenten. Een dikke week vrij met familie en vrienden, een snelle trip naar een warme plek en ontsnappen aan het dagelijks regime.

En dan, broeders, op reis, naar Florida. Hoe feestelijk klinkt 'Florida', ondanks de vluchtlengte en het tijdsverschil.

De meegereisde chroniqueurs zonden opgewekte berichten naar Amsterdam, alles liep op rol­letjes, ook de zakelijke ver­takkingen die aan de trip ten grondslag lagen.

Transferbedragen en -geruchten zorgden voor afleiding, maar leken niet te deren, zelfs geen vals alarm was te horen, alles florissant.

Terug in Nederland. De ­pauzeact voorbij, klaar om de zegerijke glijvlucht voort
te zetten.

Ai, hoe broos zijn de energielijnen die de kracht van de kleedkamer bepalen.

In de eerste wedstrijd na de onderbreking stortte Ajax als een in de vlucht aangeschoten meeuw in een vrije val. Pijnlijk en verbijsterend hoe het evenwicht was verstoord en de stijl rafelde.

Van alles haperde.

En het was geen tijdelijke ­hallucinatie, want ook in de volgende wedstrijden kraakte Ajax. Met grote cijfers verliezen ligt aan meer dan één of twee tactische ingrepen.

Ben ik mijn broeders hoeder? straalde de collectieve schipbreuk uit.

Waar komt het vandaan?

De kleedkamerdynamiek is broos. Kleine dingen, bijvoorbeeld een scherpe woordenwisseling tussen een trainer en een gewichtige ­speler of een verstoorde verhouding, kunnen, indien niet adequaat opgelost, een wig drijven tussen de broederschap.

Er kan te veel gebeuren tijdens de winterrust.

Sommige nederlagen doven het licht, andere maken wakker. De hoop is gevestigd op het laatste.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden