NZA: laat zorg winst uitkeren

AMSTERDAM - Wanneer ziekenhuizen hun winst mogen uitbetalen, kunnen zij vaker particulier kapitaal binnenhalen om daarmee de zorg te verbeteren.

Daarom heeft de toezichthouder voor de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), het kabinet vandaag geadviseerd in 2010 een experiment te beginnen waarin enkele ziekenhuizen hun winst mogen uitkeren.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) twijfelt evenwel of hij die kant op wil, omdat het onderwerp politiek nogal gevoelig ligt. De regeringspartij PvdA ziet niets in deze vorm van marktwerking, terwijl het CDA liever ziet dat de zorg zich gedraagt als een maatschappelijk, niet op winst gericht bedrijf. De Inspectie Volksgezondheid ziet geen bezwaren tegen het experiment.

De NZA heeft al eens eerder eenzelfde advies gegeven, dat politiek genegeerd werd. De ziekenhuizen moeten echter steeds vaker voldoen aan strenge vermogenseisen, willen zij nog kunnen lenen bij de bank. Door de invoering van vaste vergoedingen per verrichting draaien zorginstellingen sinds 2006 op voor het risico, mocht een behandeling duurder uitpakken. Daarmee neemt de kans op een bankroet toe.

Veel ziekenhuizen willen graag hun zorg verbeteren met privaat kapitaal. De NZA wil nu strenge eisen formuleren: er mag pas winst worden uitgekeerd als de solvabiliteit en de rentedekking op orde zijn.

Verder moet de waarde van een instelling zorgvuldig worden vastgesteld, zodat investeerders zich niet te goedkoop kunnen inkopen. Voorts moet prijsopdrijving voor behandelingen voorkomen worden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden