NZ-lijn wordt weer 15 miljoen duurder

De 15 miljoen is het gevolg van het verder uitgraven van het station onder verhoogde luchtdruk, om te voorkomen dat de ondergrond openbarst en grondwater of zelfs de hele bodem van de bouwput naar boven komt. Foto ANP Beeld
De 15 miljoen is het gevolg van het verder uitgraven van het station onder verhoogde luchtdruk, om te voorkomen dat de ondergrond openbarst en grondwater of zelfs de hele bodem van de bouwput naar boven komt. Foto ANP

AMSTERDAM - De bouw van de Noord/Zuidlijn valt zeker 15 miljoen euro duurder uit, door extra veiligheidsmaatregelen bij het graven van metrostation Vijzelgracht.

Dit heeft wethouder Eric Wiebes woensdag per brief aan de gemeenteraad gemeld. Hij benadrukt dat de kosten nog verder zullen oplopen als de extra maatregelen leiden tot uitstel van de oplevering van de nieuwe metro. In september zal duidelijk zijn of dit het geval is.

De 15 miljoen is het gevolg van het verder uitgraven van het station onder verhoogde luchtdruk, om te voorkomen dat de ondergrond openbarst en grondwater of zelfs de hele bodem van de bouwput naar boven komt. Het extra geld zal uit de pot voor tegenvallers van 261 miljoen worden gehaald, die onderdeel vormt van het huidige budget van 3 miljard euro.

Het plan het station onder hoge druk uit te graven, dateerde van vóór 2000. Rond 2005 werd het uit bezuinigingsoverwegingen geschrapt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden