NZ-lijn toch niet voltooid voor 2017

De aanleg van de metrostations is al ver gevorderd, maar met de tunnel die ze verbindt, is nog geen begin gemaakt. Foto ANP Beeld
De aanleg van de metrostations is al ver gevorderd, maar met de tunnel die ze verbindt, is nog geen begin gemaakt. Foto ANP

AMSTERDAM - De Noord/Zuidlijn wordt niet sneller voltooid door de boortunnel vanaf twee kanten aan te leggen. Eerder stelde de commissie-Veerman een jaar tijdwinst in het vooruitzicht.

De aanleg van de metrostations is al ver gevorderd, maar met de tunnel die ze verbindt, is nog geen begin gemaakt. Vorige maand meldde wethouder Hans Gerson dat hiervoor vanaf komend voorjaar eerst vanaf CS in noordelijke richting gaat worden geboord en daarna vanaf station RAI richting centrum.

Oud-minister Cees Veerman, voorzitter van een commissie die de gemeente adviseerde over de Noord/Zuidlijn, zei in juni dat de metro in 2016 kan rijden als vanaf twee kanten wordt geboord. Maar het gemeentelijke Projectbureau Noord/Zuidlijn komt nog altijd uit op oktober 2017 .

Gerson schrijft de gemeenteraad wel dat er drie tot zes maanden tijdwinst is te halen. Maar dat is ten opzichte van een tijdschema dat zwaar onder druk straat. 'Gebleken is dat een aantal uitgangspunten en aannames (..) complexer zijn,' schrijft Gerson over het oorspronkelijke plan. De wethouder houdt bij het boren van twee kanten dan ook vast aan najaar 2017, waarbij ruimte is voor het opvangen van 'eventuele tegenvallers en kinderziektes'.

Bij het jaar tijdwinst waar Veerman over sprak, was uitgangspunt dat de boor station Rokin zou doorboren voordat dit is afgebouwd. Uit nader onderzoek blijkt dit te riskant. Daarom is het idee nu vanaf CS te boren tot station Rokin.

Dan gaat de boormachine naar het Scheldeplein in Zuid, waarvandaan in noordelijke richting wordt geboord. In de tussentijd kunnen de stations Rokin en Vijzelgracht worden afgebouwd. Deze stations liggen achter op schema door de verzakkingen langs de Vijzelgracht. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden